Πως η διαφήμιση "στόμα με στόμα" γίνεται το πιο ισχυρό μέσο κοινωνικής δικτύωσης;

Αν γνωρίζατε ποια είναι η αποδοτικότερη μέθοδος μάρκετινγκ -αυτή δηλαδή που θα μεγιστοποιήσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και που θα αυξήσει άμεσα τις πωλήσεις σας- θα συνεχίζατε να την αφήνετε στην άκρη ή μήπως θα της δίνατε μια ευκαιρία; Γιατί να ελπίζετε να ακούσετε καλά λόγια για το προϊόν ή τις υπηρεσίες της επιχείρησής σας και να μην αξιοποιήσετε τη δύναμη της διαφήμισης "στόμα με στόμα";

Η πραγματικότητα μιλάει από μόνη της: 92% των καταναλωτών πιστεύουν ότι οι συστάσεις από φίλους ή από την οικογένεια είναι πιο πειστικές από κάθε είδους διαφήμιση. Εξάλλου, 64% των διαφημιστών στις ΗΠΑ πιστεύουν ότι η διαφήμιση "στόμα με στόμα" είναι η πιο αποδοτική από κάθε άλλη.

Αν όμως οι καταναλωτές πιστεύουν ότι η διαφήμιση "στόμα με στόμα" είναι η πειστικότερη όλων, τότε γιατί οι διαφημιστές δεν εστιάζουν κυρίως σ' αυτήν;

Το πρόβλημα είναι ότι τα τελευταία χρόνια οι διαφημιστές έχουν εστιάσει στη "συλλογή" αντί στην "σύνδεση". Με άλλα λόγια, οι πιο πολλές εταιρίες εστιάζουν τη διαφήμισή τους στο να συλλέγουν φίλους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ξεχνώντας παράλληλα να συνδεθούν μαζί τους. Το να έχετε όμως, 100 πραγματικά φανατικούς υποστηρικτές του προϊόντος σας είναι εξαιρετικά πιο αποδοτικό από το να έχετε 10.000 φίλους, που οι περισσότεροι από αυτούς έχουν απλά γραφτεί στο facebook για να κερδίσουν ένα δώρο σε κάποιο διαγωνισμό.

Είναι γνωστό ότι οι διαφημιστές εστιάζουν στα 4P's (price, product, place, promotion): προϊόν, προώθηση, τιμή, διανομή και ίσως και σεις να έχετε προσαρμόσει την εργασία σας σε αυτό το πλαίσιο. Ε λοιπόν, τώρα πρέπει να εστιάσετε στα 3 Ε's (engage, equip, empower): συνδιαλλαγή, εξοπλισμός, ενδυνάμωση. Εάν μπορείτε να τα εστιάσετε σ' αυτά, τότε έχετε πολλές πιθανότητες οι πελάτες σας να μιλούν για σας και τελικά να αυξηθούν οι πωλήσεις σας, έως και τρεις φορές σε ένα μόνο έτος!

Συνδιαλλαγή
Δώστε στους "φίλους" σας στα social media ένα δώρο. Συνδιαλλαχτείτε μαζί τους. Ακούστε τους τι λένε. Πάρτε μέρος στη συζήτηση για τη προϊόν σας. Γίνετε κομμάτι της ζωής των "φίλων" σας. Η NikeSupport είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα για την πολύ καλή εξυπηρέτηση πελατών. Ανταποκρίνονται πάντοτε στους followers του Twitter, άσχετα με την τιμή του προϊόντος για το οποίο γίνεται η συζήτηση.

Εξοπλισμός
Δώστε στους "φίλους" σας ένα λόγο να μιλήσουν. Μπορεί να εξαχθούν απίστευτα προϊόντα, εξαιρετικές υπηρεσίες, εσωτερική γνώση, κοινωνική εκτίμηση και άλλα χρήσιμα συμπεράσματα. Είναι απολύτως σε εσάς να καταλάβετε τους καταναλωτές και το τι πραγματικά τους αρέσει και τελικά να τους το προσφέρετε. Η Apple παράγει επαναστατικές συσκευές βασιζόμενη πάντοτε στις αξιολογήσεις των πελατών της.

Ενδυνάμωση
Δώστε στους καταναλωτές διαφορετικούς τρόπους να εκφραστούν δημόσια. Δώστε τους να
καταλάβουν ότι είναι σημαντικοί για σας και ενθαρρύνετέ τους να διαμοιράσουν την άποψή τους στα κοινωνικά δίκτυα και τον κύκλο τους. Η Lay's είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα για το πως μπορεί μια εταιρία να ενδυναμώσει τους "φίλους" της, παρέχοντάς τους τη δυνατότητα να δημιουργήσουν την αγαπημένη τους γεύση και λαμβάνοντας τελικά περισσότερες 3,8 εκατομμύρια αιτήσεις!

Spiral

Σχόλια