Τράπεζα χρόνου επιτρέπει στους χρήστες της να ανταλλάσσουν υπηρεσίες χωρίς χρήματα

Στη πραγματοποίηση μίας πολύ έξυπνης ιδέας προχώρησε μία ιταλική επιχείρηση, δημιουργώντας μία διαδικτυακή πλατφόρμα (social media), όπου οι χρήστες της μπορούν να ανταλλάσσουν μεταξύ τους υπηρεσίες βασισμένες στις ικανότητές τους, χωρίς χρήματα.

H TimeRebublik συνδέει τους χρήστες της μεταξύ τους, ώστε να μπορούν να αλληλοβοηθηθούν στην  ανάπτυξη των ικανοτήτων τους, ασχέτως αν το αντικείμενο εκμάθησης θα είναι η χρήση ενός software, ή το scuba diving. Έτσι, οι χρήστες δεν πληρώνουν για την υπηρεσία εκμάθησης που τους παρέχεται, αντιθέτως παρέχουν οι ίδιοι το χρόνο τους, για να βοηθήσουν άλλους χρήστες σε κάποιο αντικείμενο που γνωρίζουν. Εάν λοιπόν ένα μέλος καθοδηγεί κάποιο άλλο μέλος για μία ώρα, τότε κερδίζει μία ώρα μάθησης από κάποιο άλλο μέλος, που καταχωρείται στην τράπεζα (στο λογαριασμό του). Οι χρήστες καταχωρούν τις ικανότητές τους σε σχετικές φόρμες στην ιστοσελίδα και λαμβάνουν θετικές αξιολογήσεις και αυξάνουν τη θέασή τους. Επιπλέον, αποκομίζουν εμβλήματα θετικής αξιολόγησης, ενδυναμώνοντας έτσι το προφίλ τους. Με τον τρόπο αυτό, τους δίνονται περισσότερες ευκαιρίες διδασκαλίας και άρα περισσότερος χρόνος στην τράπεζα.

Αφαιρώντας τα χρήματα από τις συναλλαγές στις υπηρεσίες, η TimeRepublik ανοίγει την πόρτα σε ανθρώπους που θέλουν να μάθουν ή να βελτιώσουν κάποιο γνωστικό αντικείμενο, παρέχοντας αντ' αυτού τη γνώση που οι ίδιοι κατέχουν σε ένα άλλο. 

H ιδέα αυτή αξιολογήθηκε εφέτος ως μία από τις πιο επιτυχημένες και καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες παγκοσμίως.

Σχόλια