Οι εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ για την ελληνική οικονομία


Μικρότερη από το αναμενόμενο, αλλά μεγαλύτερης διάρκειας θα είναι η ύφεση στην ελληνική οικονομία, σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση του ΙΟΒΕ, που δημοσιεύτηκε στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας.

Ειδικότερα, εκτιμάται ότι κατά το Β' εξάμηνο του τρέχοντος έτους το ΑΕΠ θα υποχωρήσει κατά 1,5%, έναντι αύξησης 1,1% στο Α' εξάμηνο του 2015, οδηγώντας σε ετήσια υποχώρηση της τάξης του 1,5%-2%.  Καθώς η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο του 2015, ήταν ελαφρώς μεγαλύτερη από ό,τι αναμενόταν (1,6%), επηρέασε θετικά και την αύξηση του ΑΕΠ στο σύνολο του περασμένου εξαμήνου (1,1%), η οποία και θα μετριάσει την ύφεση στο σύνολο του 2015. Ως εκ τούτου, το ΙΟΒΕ εκτιμά ότι η υποχώρηση του ΑΕΠ φέτος, αναμένεται να διαμορφωθεί μεταξύ του 1,5% και 2,0%.

Εξάλλου, στην τριμηνιαία έκθεση εκτιμάται ότι η ελληνική οικονομία θα παραμείνει σε κατάσταση ύφεσης και το Α' εξάμηνο του 2016, ενώ αναμένεται να καταγραφούν θετικοί ρυθμοί αύξησης του ΑΕΠ κατά το Β' εξάμηνο του επόμενου έτους.

Παράλληλα, προβλέπεται και μικρή άνοδος της ανεργίας στο τρίτο τρίμηνο του 2015, η οποία θα συνεχιστεί και θα κλιμακωθεί στο τελευταίο τρίμηνο του ίδιου έτους. Όπως επισημαίνει όμως, λόγω της σημαντικής υποχώρησης της ανεργίας στο εξάμηνο Ιανουαρίου-Ιουνίου φέτος, αυτή θα διαμορφωθεί φέτος ελαφρώς χαμηλότερα από πέρυσι, στο 26% από 26,5%.

Επιπλέον, η υποχώρηση του γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή έναντι της αντίστοιχης περιόδου θα συνεχιστεί, με τον αποπληθωρισμό να διαμορφώνεται στο 1,8% φέτος.

Τέλος, παρατηρείται μία νέα εκτεταμένη πτώση επενδύσεων στο -15% περίπου, λόγω της πολύ χαμηλής εμπιστοσύνης επενδυτών, της αναμονής αποτελεσμάτων τρέχουσας & επόμενης αξιολόγησης, των capital controls και των stress test και των δυσχερειών στις εισαγωγές πάγιου κεφαλαίου.

Ωστόσο, κρίνεται ότι οι αντικειμενικές συνθήκες για την αναστροφή της αρνητικής πορείας υπάρχουν, αλλά δεν πρέπει να υπερεκτιμηθούν.

Spiral

Σχόλια