10 χρήσιμες συμβουλές για νέους επιχειρηματίες

Οι νέοι επιχειρηματίες είναι συχνά μόνοι τους στο νέο τους ταξίδι που λέγεται επιχειρηματικότητα. Ελλείψει σχετικής θεωρητικής κατάρτισης, εμπειρίας και συμβουλευτικής, πολύ δύσκολα θα καταφέρουν να φτάσουν στο στόχο τους. Η ελληνική πραγματικότητα μας λέει ότι οι έλληνες επιχειρηματίες στο σύνολό τους ξεκινούν χωρίς την απαραίτητη γνώση, αυξάνοντας έτσι το ρίσκο για τα χρήματά τους, τον κόπο τους και τελικά για το ίδιο τους το εγχείρημα. Αν ακολουθούσαν τουλάχιστον λίγες συμβουλές από τους εμπειρότερους των συμβούλων επιχειρήσεων, οι προοπτικές τους θα ήταν σαφώς καλύτερες:

1. Εστιάστε.
Πολλοί νέοι επιχειρηματίες αισθάνονται την ανάγκη να εκμεταλλευτούν κάθε ευκαιρία που τους παρουσιάζεται. Πολλά καρπούζια όμως δεν χωρούν στην ίδια μασχάλη. Προσπαθώντας κανείς να κάνει πολλά πράγματα μαζί, μειώνει την παραγωγικότητα και την αποτελεσματικότητά του. Κάντε λοιπόν ένα πράγμα τέλεια, παρά δέκα πρόχειρα. Αν αισθάνεστε την ανάγκη να κάνετε κάτι άλλο παράλληλα, πάει να πει ότι κάτι δεν πάει καλά με το πρώτο σας εγχείρημα.

2, Γνωρίστε αυτό που κάνετε ή κάνετε αυτό που γνωρίζετε.
Μην ξεκινάτε μία δουλειά επειδή απλά σας φαίνεται καλή ή ότι θα σας αποφέρει γρήγορα κέρδη. Κάντε αυτό που αγαπάτε περισσότερο. Οι επιχειρήσεις γίνονται βάσει δεξιοτήτων και ικανοτήτων. Με αυτόν τον τρόπο βελτιώνονται οι πιθανότητες επιτυχίας. Εξάλλου, είναι πολύ σημαντικό να σας αρέσει αυτό που κάνετε, καθώς επιθυμείτε να είναι αποδοτικό και να διαρκέσει πολύ. Αν δεν το αγαπάτε πραγματικά δεν θα τα καταφέρετε ποτέ.

3. Παρουσιάστε τη δουλειά σας σε 30 δευτερόλεπτα ή μη λέτε τίποτα απολύτως.
Το να μπορείτε να παρουσιάσετε τη δουλειά σας είναι πολύ σημαντικό. Είτε σε έναν χρηματοδότη, είτε σε ένα συνεργάτη, είτε ακόμα και στο κοινό σας, στους μελλοντικούς πελάτες σας, είναι απαραίτητη προϋπόθεση να μπορείτε με λίγα και απλά λόγια να πείτε τι ακριβώς κάνετε και για ποιο λόγο.

4. Να ξέρετε αυτό που ξέρετε, αυτό που δεν ξέρετε και ποιος ξέρει αυτό που δεν ξέρετε.
Κανείς δεν γνωρίζει τα πάντα και για αυτό δεν χρειάζεται να το παίζετε παντογνώστες. Κάντε παρέα με επιτυχημένους επιχειρηματίες και συμβούλους και κερδίστε από τη γνώση τους. Εξετάστε το ενδεχόμενο να συνεργαστείτε μαζί τους, καθώς η συνέργεια από τη φύση της μπορεί να έχει εκπληκτικά αποτελέσματα.

5. Δράστε ως νεοφυή επιχείρηση.
Ξεχάστε τα πολυτελή γραφεία, τα γρήγορα αυτοκίνητα και τα περιττά έξοδα. Το πορτοφόλι σας είναι το αίμα της επιχείρησής σας. Μάθετε να είστε ολιγαρκής και να ελέγχετε όλα σας τα έξοδα.

6. Μάθετε χορεύοντας.
Αν δεν μπεις στο χορό δεν μαθαίνεις. Κανένα βιβλίο, ούτε επιχειρηματικό σχέδιο μπορεί να προβλέψει το μέλλον ή να σας προετοιμάσει πλήρως ως επιτυχημένο επιχειρηματία. Βεβαίως, δεν πρέπει να ξεκινήσετε ποτέ μια δουλειά αν δεν έχετε προετοιμαστεί. Ωστόσο, μην περιμένετε να γίνουν όλα όπως τα σχεδιάσατε. Τα απρόβλεπτα προβλήματα είναι αυτά που θα σας κάνουν καλό επιχειρηματία. Το πιο σημαντικό είναι να μαθαίνετε από τα λάθη σας και να μην τα επαναλαμβάνετε.

7. Κανείς δεν θα σας χαρίσει τα χρήματά του.
Αν θέλετε χρήματα να επενδύσετε στη δουλειά σας, ξανασκεφτείτε το. Αναθεωρήστε μεγαλεπήβολα σχέδια και μειώστε τα έξοδα. Απλοποιήστε τη δουλειά σας ή βρείτε εναλλακτικούς τρόπους να την κάνετε με λιγότερα έξοδα. Δώστε αξία στην επιχείρησή σας προτού αρχίσετε να ψάχνετε για κεφάλαια να επενδυθούν σ' αυτήν. Αν η επιχείρησή σας είναι επιτυχημένη, τότε οι πιθανότητες να βρείτε επενδυτή είναι σαφώς μεγαλύτερες.

8. Φροντίστε την υγεία σας.
Η υγεία έχει άμεση σχέση με την παραγωγικότητα. Η επιχειρηματικότητα είναι τρόπος ζωής και δεν έχει ωράριο. Αν εργάζεστε έως εξάντλησης θα καείτε και τελικά θα είστε αντιπαραγωγικός. Για αυτό θα πρέπει να φροντίζετε τη διατροφή σας, να ασκείστε και να αφιερώνετε χρόνο στον εαυτό σας.

9. Μην πέφτετε μέσα στο λάκκο που σκάψατε.
Μην μιλάτε αν δεν έχετε να πείτε κάτι. Εντυπωσιάστε με πράξεις, όχι με λόγια. Μη φουσκώνετε την αλήθεια και μην διατυμπανίζετε τους στόχους της επιχείρησης, σαν να είναι βεβαιότητες. 

10. Να ξέρετε πότε πρέπει να τα παρατάτε.
Αντίθετα με τη δημοφιλή ρήση, ο καπετάνιος δεν εγκαταλείπει τελευταίος το καράβι. Αφήστε τον εγωισμό σας κατά μέρος και να είστε έτοιμος να εγκαταλείψετε το εγχείρημά σας, όταν έρθει η ώρα. Αν η επιχείρησή σας δεν προχωράει, δείτε τι κάνατε λάθος και αν θα μπορούσατε να κάνετε κάτι διαφορετικά. Πάρτε το μάθημά σας και χρησιμοποιείστε το στην επόμενη προσπάθειά σας. Η αποτυχία μπορεί να είναι μοιραία, αλλά ο αληθινός επιχειρηματίας πρέπει να επικρατεί σε κάθε δυσκολία.

Spiral

Σχόλια