6 φράσεις που σκοτώνουν την αξιοπιστία σας

Θέλετε να εμπνεύσετε εμπιστοσύνη, επαγγελματισμό, αυτοπεποίθηση; Δείτε μερικές φράσεις που δεν θα σας βοηθήσουν καθόλου!


1. Απλώς θα ήθελα...
Μπορείτε να αντιληφθείτε πώς επιδρά η λέξη "απλώς"; Συγκρίνετε: "Απλώς θα ήθελα να σας πω, ότι έχω την κατάλληλη εμπειρία για αυτήν τη δουλειά" με το "θέλω να ξέρετε ότι έχω την κατάλληλη εμπειρία για αυτήν τη δουλειά". Ποιο ακούγεται καλύτερα; Σε ποιον θα δίνατε τη δουλειά;

2. Λίγο...
Το "λίγο" είναι μια λέξη που ελαχιστοποιεί από τη φύση της αυτό που θέλετε να πείτε: "Είμαι λίγο ανήσυχος αναφορικά με τους στόχους που έχουμε θέσει". Αν ήσασταν λίγο ανήσυχος, δεν θα λέγατε τίποτα. Προφανώς είστε πολύ ανήσυχος και οι λέξεις που χρησιμοποιείτε θα έπρεπε να ήταν πιο σαφείς.

3. Νομίζω...
Καταρχήν, το "νομίζω" είναι μία λέξη που συχνά χρησιμοποιείται για να δηλώσει μία σκέψη ή μία άποψη. Ωστόσο, επιφέρει μία αστάθεια, ιδιαίτερα συγκρινόμενη με το "πιστεύω", το οποίο περιλαμβάνει τόσο τη σκέψη, όσο και την άποψη, όμως απόλυτα εμπεριστατωμένα.

4. Συγνώμη...
Η λέξη αυτή είναι κατάλληλη για να ζητήσετε πραγματικά συγνώμη, για κάτι κακό ή λάθος που έχετε κάνει. Όταν όμως τη χρησιμοποιείτε σε κάθε περίπτωση που συμβαίνει κάτι όχι ευχάριστο, είναι μεγάλο λάθος και υπερβολή, που προδιαθέτει το συνομιλητή σας ενάντιά σας, χωρίς πραγματικό λόγο: "Με συγχωρείτε που σας ενοχλώ, απλά θα ήθελα να σας ενημερώσω...". Ο αποδέκτης αυτής της τηλεφωνικής προσέγγισης, έχει κάθε δίκαιο για να σας κλείσει αμέσως το τηλέφωνο!

5. Δεν ξέρω...
Το θέμα δεν είναι να προσποιείται κανείς ότι ξέρει τα πάντα. Αν δεν ξέρετε κάτι, καλύτερα να κάνετε μία μικρή παύση και -με ένα "ναι..." ή με κάτι αντίστοιχο- να προχωρήσετε παρακάτω. Φαίνεστε ανίσχυρος, μέχρι το σημείο που θα μπορέσετε να δώσετε μία εξήγηση. Μη σταματάτε ποτέ λοιπόν τη φράση σας στο σημείο που παραδέχεστε ή αφήνετε να εννοηθεί ότι δεν ξέρετε. Πείτε, για παράδειγμα, ότι "θα το κοιτάξω και θα σε ενημερώσω σχετικά" ή δείξτε απλά το δρόμο για τη σχετική πληροφορία, π.χ. "στην ιστοσελίδα Χ υπάρχει η σχετική αναφορά".

6. Θα προσπαθήσω...
Καλύτερα να κάνεις ή να μην κάνεις κάτι. Το "θα προσπαθήσω" είναι κατ' ουσίαν απορριπτικό. Αν δεν είστε σίγουρος ότι μπορείτε να κάνετε κάτι, πείτε ότι μπορείτε να κάνετε κάτι άλλο. Π.χ. "Θα ήθελα να έρθω, αλλά εξαρτάται από την ώρα που θα σχολάσει η σύζυγός μου. Θα μάθω και θα σας πω".

Spiral

Σχόλια