4 λόγοι για τους οποίους η πολύ προσπάθεια καταστρέφει το εμπορικό σας όνομαΕίναι κάτι πολύ δυσάρεστο, όταν το εμπορικό όνομα -είτε μιας εταιρίας, είτε ενός προϊόντος- γίνεται αντικείμενο κοροϊδίας των πελατών, ως συνέπεια των απελπισμένων διαφημιστικών πρακτικών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Και καθώς έχει συμβεί σε μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες, αντιλαμβάνεστε ότι μπορεί να συμβεί σε όλους!

Οι καταναλωτές χαρακτηρίζονται από τη μοναδική τους ικανότητα να μυρίζονται από μακριά την απελπισία που μπορεί να κατέχει μία διαφημιστική καμπάνια και τελικά να την αγνοούν ή να την δυσφημίζουν, ακόμα και να τη γελοιοποιούν και να την μπλοκάρουν.

Πως μπορεί όμως μία διαφημιστική καμπάνια να ξεπεράσει το όριο της πειθούς και να αγγίξει το όριο της απελπισίας; Μερικά παραδείγματα αποτυχημένων πρακτικών μπορούν να βοηθήσουν στην αποφυγή τέτοιων λαθών:

1. Όταν η καμπάνια στηρίζεται στην εξυπνάδα

Προσπαθώντας κανείς να φανεί έξυπνος, συχνά αποτυγχάνει δραματικά, όπως η μπύρα light Bud, η οποία πρόσβαλε τους πελάτες της με το "Αυτή είναι η τέλεια μπύρα για να αφαιρέσετε το "Όχι" από το λεξιλόγιό σας την νύχτα". Όλες οι εταιρίες θέλουν να βλέπουν τους πελάτες τους ως έξυπνους, με χιούμορ και αντίληψη... μέχρι τη στιγμή που αποδεικνύεται το αντίθετο! Έτσι, είναι καλό να αποφεύγετε καμπάνιες που να στηρίζονται σε έξυπνα μηνύματα και προσπαθήστε το μήνυμά σας να είναι καθαρό, λιτό, περιεκτικό και καθαρό.

2. Όταν η καμπάνια προσπαθεί να "δωροδοκήσει"

Μερικές εταιρίες προσπαθούν να "δωροδοκήσουν" τους πελάτες τους προσφέροντας εκπτώσεις σ' αυτούς που αλληλεπιδρούν μαζί της στα κοινωνικά δίκτυα. Ενώ όμως τα προσφερόμενα κίνητρα στους πελάτες μπορεί να είναι μία καλή πρόταση για τη δημιουργία μίας πελατειακής βάσης, δεν είναι καθόλου καλή πρόταση για τη δημιουργία μίας πελατειακής αφοσίωσης. Με τέτοιου είδους πρωτοβουλίες δεν κερδίζεται η αφοσίωση του πελάτη, παρά μόνο μία ευκαιριακή εκμετάλλευση της εταιρικής προσφοράς και η προσδοκία για μία ακόμα καλύτερη προσφορά στο μέλλον. Αποφύγετε λοιπόν να μπείτε σε έναν τέτοιο φαύλο κύκλο προσφορών και δώρων και δουλέψτε πάνω στην αφοσίωση των πελατών. Αυτό μπορεί να ξεκινήσει με το χτίσιμο ενός καλού ονόματος με βάση την εμπειρία που αποκτά ο πελάτης από τις συναλλαγές του μαζί σας και να ολοκληρωθεί με κάποια δώρα, σε ένδειξη εταιρικής εκτίμησης για την αφοσίωση αυτή.

3. Όταν η καμπάνια σας περιλαμβάνει ψέματα

Ο καταλληλότερος τρόπος για να χάσει κανείς τους πελάτες του είναι να λέει ψέματα. Είναι προφανές, αλλά πρέπει να επισημανθεί ότι η κοροϊδία των πελατών δεν ενδείκνυται σε καμία περίπτωση. Η ζημιά που προκαλείται είναι συχνά ανεπανόρθωτη και για αυτό να είστε πάντοτε ειλικρινείς και να δημιουργείτε κρυφές αξιώσεις στις συναλλαγές σας.

4. Όταν στοχεύετε σε γρήγορη ανάπτυξη

Οι αποφάσεις που παίρνει κανείς αναφορικά με το τι θα κάνει, είναι εξίσου σημαντικές με τις αποφάσεις που παίρνει για το τι δεν θα κάνει. Τα εμπορικά ονόματα που προσπαθούν να χτιστούν πάνω σε πολλαπλά οφέλη των πελατών και σε πολύ λίγο χρόνο, συχνά αποτυγχάνουν, καθώς προσπαθούν με τη μία να τα καταφέρουν όλα. Έτσι, καλό είναι να στοχεύετε σε λίγα πράγματα κάθε φορά, ή με άλλα λόγια σε απλά και ξεκάθαρα οφέλη για τους πελάτες.

Τα εμπορικά ονόματα δεν χτίζονται με αμέλειες. Χτίζονται με ποιοτικές σχέσεις αξίας με τους πελάτες και με μηνύματα που μπορούν να εξυπηρετήσουν σχέσεις αμοιβαίου οφέλους.

Spiral

Σχόλια