Οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ για την ελληνική οικονομία

Στο 0,1% προσδιορίζει την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2015 ο ΟΟΣΑ με την εξαμηνιαία έκθεσή του για τις προοπτικές των χωρών - μελών του (Economic Outlook), ενώ για τον επόμενο χρόνο προβλέπεται ότι η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί στο 2,3%.

Επιπλέον, η ανεργία προβλέπεται να μειωθεί φέτος στο 25,7% και στο 24,7% το επόμενο έτος, αντί του 26,5% το 2014. Ο αποπληθωρισμός αναμένεται να συνεχισθεί και φέτος, με τον δείκτη τιμών καταναλωτή να μειώνεται 1,4%, όπως και πέρυσι, ενώ το 2016 προβλέπεται αύξηση των τιμών κατά 0,3%. Το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να μειωθεί λίγο φέτος στο 3,4% του ΑΕΠ και περαιτέρω στο 2,8% το 2016, από 3,6% το 2014. 

Ο ΟΟΣΑ σημειώνει ως αιτίες της ασθενούς οικονομικής ανάπτυξης την αβεβαιότητα που επικρατεί και τη μειωμένη ρευστότητα. Προτείνει εξάλλου, τη στόχευση σε πρωτογενή πλεονάσματα, τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, τη βελτίωση της είσπραξης φόρων, τον περιορισμό της συνταξιοδοτικής δαπάνης, τη μείωση των εμποδίων για επιχειρηματικότητα και επενδύσεις, τη βελτίωση της πρόσβασης σε πιστώσεις, τη δίκαιη κατανομή των βαρών στην κοινωνία.


Σχόλια