Οπτικό σύστημα επιτρέπει τους χρήστες να νοιώθουν χωρίς να αγγίζουν!


Παρότι η πλειονότητα των ερευνητών της φαινομενικής και της επαυξημένης πραγματικότητας έχει εστιάσει για μεγάλο χρονικό διάστημα στις οπτικές εμπειρίες των χρηστών, το νέο επίτευγμα από τη Μ. Βρετανία -"Ultrahaptics"- μπορεί να στρέψει το ερευνητικό ενδιαφέρον από τη φαινομενική θέαση, στη φαινομενική αφή. Το σύστημα, που είναι αποτέλεσμα έρευνας του Πανεπιστημίου του Bristol, προσφέρει στους χρήστες την εμπειρία μιας πλασματικής αίσθησης αφής στα χέρια τους, χωρίς να αγγίζουν κάτι στην πραγματικότητα.

To Ultrahaptics χρησιμοποιεί υπερήχους για να δημιουργήσει ένα δυναμικό πεδίο, σε ένα πλέγμα μετατροπέων 16 Χ 16 ιντσών. Ο χρήστης τοποθετεί τα χέρια του πάνω από τη συσκευή, ώστε να προκαλέσει μία αλληλεπίδραση με τη συσκευή, η οποία στέλνει κύματα αέρος προς τα πάνω, δονώντας απαλά το δέρμα του χεριού και δημιουργώντας τελικά την αίσθηση αφής. Με 64 διαφορετικές συχνότητες, η συσκευή μπορεί ουσιαστικά να προκαλέσει αμέτρητες διαφορετικές αισθήσεις αφής.

Η εν λόγω τεχνολογία έκανε την πρώτη της εμφάνιση στο CES 2015, όπου συνδυασμένη με άλλες τεχνολογίες, έκανε δυνατή τη φαινομενική αίσθηση -για παράδειγμα- του σκασίματος σαπουνόφουσκων με τα χέρια, μέσα σε ένα αντίστοιχο φαινομενικό περιβάλλον. Το Ultrahaptics έχει προφανείς εφαρμογές, κυρίως στα ηλεκτρονικά παιχνίδια και τη διασκέδαση, ενώ ήδη αποτελεί αντικείμενο πανεπιστημιακών ερευνών για περαιτέρω χρήσεις.

Το Ultrahaptics διακρίθηκε ως μία από τις πιο καινοτόμες επιχειρηματικές ιδέες παγκοσμίως, κατά την τρίτη εβδομάδα του φετινού Ιουνίου.

Spiral

Σχόλια