10 βήματα προς την καινοτομία

Κάθε επιχείρηση μπορεί να είναι καινοτόμα, χωρίς να χρειάζεται να προσλάβει κάποιον "Steve Jobs" ή κάποιον "Bill Gates". Τα παρακάτω βήματα σας παρέχουν ένα ευρύ πεδίων ιδεών, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από οποιαδήποτε ομάδα σε οποιαδήποτε επιχείρηση.

Δημιουργώντας τη φλόγα

Βήμα1
Δημιουργήστε το κατάλληλο περιβάλλον για δημιουργικότητα, έτσι ώστε να μεγιστοποιηθεί ο καινοτομικός στοχασμός. Σταθείτε πίσω και κοιτάξτε το χώρο εργασίας σας. Μιλούν οι εργαζόμενοι σύμφωνα με τις εταιρικές αρχές ή σύμφωνα με τις ατομικές τους αρχές; Έχουν τα γραφεία τους διαμορφωμένα και στολισμένα όπως θέλουν, ή μήπως τα διατηρούν σε ομοιομορφία; H ομοιομορφία και η ανωνυμία ακρωτηριάζει τη δημιουργικότητα και τις νέες ιδέες. Αν δεν έχετε τη δυνατότητα να έχετε ένα δημιουργικό περιβάλλον στο χώρο εργασίας, δημιουργήστε ένα ξεχωριστό χώρο με πίνακα, χρώματα, γιγαντιαία post-its, μαρκαδόρους και επιτρέψτε τους εργαζομένους να αφιερώνουν χρόνο για νέες ιδέες, ζητήστε τους να διαμορφώσουν φαινομενικά ανεπίτευκτα οράματα, βραβεύστε τις πιο πολλά υποσχόμενες συνεργασίες.

Βήμα 2
Παίξτε, εξερευνήστε και πρωτοτυπήστε. Γνωρίζετε ότι μπορεί να χρειαστούν έως και χιλιάδες σχέδια για καταλήξετε σε ένα επιτυχημένο προϊόν; Οι πραγματικά καινοτόμοι άνθρωποι πρέπει να μπορούν να παίξουν με τις ιδέες τους. Το παιχνίδι και η διασκέδαση αποτελούν ουσιαστικούς παράγοντες στην ανάπτυξη της δημιουργικότητας. Ενθαρρύνετε τους ανθρώπους σας να προσομοιώνουν τις ιδέες τους, με πρόχειρες κατασκευές, χαρτιά και κολλητικές ταινίες ακόμα! Δώστε τους τη δυνατότητα να δοκιμάσουν επανειλημμένα (αν αποτύχουν) και δείξτε τους εμπιστοσύνη. Η καινοτομία θέλει υπομονή και επιμονή.

Βήμα 3
1 + 1 = 3: δημιουργήστε ασυνήθιστους συνδυασμούς που προκαλούν τη δημιουργικότητα. Έχετε κάποιον στην επιχείρησή σας που είναι συνεχώς περίεργος, ή θέλει να μαθαίνει νέα πράγματα, που συζητά συνέχεια νέα πράγματα, που είδε ενδεχομένως στα ταξίδια του; Κάντε τον να σκεφτεί: "Πως θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή την ιδέα εδώ;". Η αντιγραφή και προσομοίωση ιδεών είναι μία πολύ καλή βάση για καινοτομία. Μπορούν επιτυχημένα νέα προϊόντα και διαδικασίες από μία άλλη επιχείρηση να είναι αφορμές για ένα νέο επίτευγμά σας; Δημιουργήστε ένα άλμπουμ φωτογραφιών και ενθαρρύνετε το προσωπικό σας να ανεβάζει και άλλες ενδιαφέρουσες εικόνες (από το ίντερνετ και αλλού) και να αλλάζετε συχνά τη ροή τους.

Βήμα 4
Παρακολουθήστε τους ανθρώπους, ρωτήστε τους, μάθετε, προσπαθήστε! Όποτε είστε έξω, μην χάνεστε στην ανάγνωση μιας εφημερίδας, αλλά παρακολουθήστε τον κόσμο γύρω σας. Δείτε πως χρησιμοποιούν το περιβάλλον, τι φορούν, ποια είναι τα ενδιαφέροντά τους. Παρακολουθήστε τους πελάτες σας να χρησιμοποιούν τα προϊόντα σας ή τις υπηρεσίες σας, τους ανταγωνιστές σας, όποτε μπορείτε. Ζητήστε την άποψή τους, ακόμη και αν είναι αρνητική. Μιλήστε με τη νέα γενιά: πως χρησιμοποιούν τα προϊόντα σας, μάθετε τι τους ενδιαφέρει. Μπορείτε να βάλετε τον εαυτό σας στη θέση των άλλων και να δείτε τι πραγματικά θα τους ικανοποιούσε;

Συνδεθείτε

Βήμα 5
Οι συνεργασίες αξίας μετατρέπουν τις αντιθέσεις σε θετική δύναμη. Αναρωτηθείτε:Εμπιστεύεστε κάποιον; Χάνετε μήπως δημιουργικές ευκαιρίες, καθώς αντιστέκεστε σε συνεργασίες με άλλους; Ή το εγώ σας είναι τόσο ισχυρό που δεν σας επιτρέπει να βλέπετε το ταλέντο στους άλλους; Οι διαπραγματεύσεις σας με τους άλλους (πελάτες, προμηθευτές κλπ.) είναι ανταγωνιστικές ή αμοιβαίου οφέλους; Μιλάτε στους ανταγωνιστές; Διασκεδάζετε με τους συνεργάτες σας; Ψάξτε έναν τρόπο για να μοιράζεστε τα προβλήματα και τις ανάγκες σας με τους άλλους και θα εντυπωσιαστείτε από τα αποτελέσματα που θα επέλθουν.

Βήμα 6
Δημιουργήστε μία αξιοσημείωτη εμπειρία στους πελάτες σας, αναφορικά με τα προϊόντα και της υπηρεσίες και το πόσο χρήσιμα είναι γι αυτούς. Σκεφτείτε τις 5 αισθήσεις: όραση, ακοή, όσφρηση, αφή και γεύση. Σκεφτείτε τους τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι ζουν τη ζωή τους: εργασία, ξεκούραση, παιγνίδι, αγάπη, φιλία. Σκεφτείτε τους τρόπους με τους οποίους μαθαίνουμε όλοι: οπτικά, ακουστικά, κινητικά. Χρησιμοποιείστε τις εμπειρίες σας για να βρείτε τρόπους με τους οποίους μπορείτε να ενθουσιάσετε τους πελάτες σας, παρέχοντάς τους εμπειρίες έξω από τις συνηθισμένες που αποκομούν από τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες σας.

Βήμα 7
Δημιουργήστε μύθους και πραγματικούς ήρωες και χτίστε μία νέα κουλτούρα, όπου οι ιστορίες κυριαρχούν και μπορούν να πείθουν τους ανθρώπους, με έναν τρόπο που δεν μπορούν να το κάνουν γεγονότα και αναφορές, καθώς οι ιστορίες έχουν πάντοτε ένα συναισθηματικό φορτίο. Οι Αρχαίοι Έλληνες μετέφεραν τη σοφία τους με ιστορίες για θεούς και ήρωες. Οι έξυπνοι επιχειρηματίες χρησιμοποιούν ιστορίες για να πείσουν τους πελάτες τους και το προσωπικό τους, μεταφέροντας αλήθειες, όταν η λογική δεν μπορεί να το κάνει. Χρησιμοποιείστε αληθινές ιστορίες για την επιχείρησή σας, ώστε να μοιραστείτε και να καλλιεργήσετε την κουλτούρα που επιθυμείτε να γίνει πραγματικότητα.

Πετώντας

Βήμα 8
Κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ για τους πελάτες μου. Αν θέλετε να κάνετε τους πελάτες σας να σας αγαπούν πραγματικά, πρέπει πρώτα να τους αγαπήσετε εσείς! Σκεφτείτε: ως πελάτη, ποια επιχείρηση σας αγαπά πραγματικά; Τι κάνουν ακριβώς; Μέσα στην επιχείρησή σας ποιος ενδιαφέρεται πραγματικά για κάθε πελάτη ξεχωριστά; Το πλαίσιο εξυπηρέτησης των πελατών στην επιχείρησή σας δεν πρέπει να είναι αγγαρεία. Χρησιμοποιείστε διαφορετική ορολογία: "μεγάλοι" - "μικροί" πελάτες, "σημαντικοί" - "ασήμαντοι" κλπ. Τι κι αν όλοι οι πελάτες σας είναι όλοι "πρώτης τάξης"; Τι μπορείτε να δώσετε δωρεάν στους πελάτες σας;

Βήμα 9
Αφήστε αυτούς που μπορούν, να το κάνουν. Οι ιδέες από μόνες τους δεν επιφέρουν την καινοτομία και πρέπει να μεταφράζονται σε έργο. Αυτό είναι το σημείου όπου εκτελεστικοί διευθυντές με όραμα, θα πρέπει να βρίσκονται στο στοιχείο τους, συγκεντρώνοντας τους κατάλληλους ανθρώπους, οργανώνοντας τους πόρους, σχεδιάζοντας και δημιουργώντας αποτελέσματα. Σε αυτούς πρέπει να δίνεται η εξουσία να μετατρέπουν τη σκέψη σε προϊόντα και υπηρεσίες.

Βήμα 10
Δουλέψτε έξυπνα έξω από το σύστημα και κάντε περισσότερα με λιγότερα. Έχετε κάποιους που μπορούν να παρακάμπτουν τα εμπόδια, τις πολιτικές και τις διαδικασίες; Μην τους περιορίζετε  με κανόνες και οδηγίες. Καλέστε τους, όταν πιστεύετε ότι όλα έχουν χαθεί και αφήστε τους να κάνουν τις επαφές και τις συμφωνίες που επιθυμούν, με τον τρόπο που αυτοί θέλουν.

Spiral
Σχόλια