Όσα δε φέρνει ο χρόνος, τα φέρνει η στιγμή!

Ήταν Μάρτιος του 2008 όταν ξεκίνησαν οι επιχειρηματικές ενημερώσεις της Spiral, εκφράζοντας τη δύναμη της πληροφορίας και της γνώσης, σε ένα επιχειρηματικό περιβάλλον που χαρακτηρίζονταν από ευκαιρίες ανάπτυξης και αισιοδοξία.

Σήμερα, 7 χρόνια μετά, τα πράγματα έχουν αλλάξει δραματικά, διαμορφώνοντας μία πραγματικότητα, όπου το μόνο που μετρά είναι η επιβίωση, τουλάχιστον στην πλειοψηφία των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.

Σε μία Εθνική Οικονομία που αναζητά την ταυτότητά της, αιωρούμενη ανάμεσα στην δανειακή εξάρτηση και την πραγματική ανάπτυξη, αναρωτιέται κανείς, ποιος είναι ο δικός του ρόλος, είτε ως επιχειρηματίας, είτε ως απλός πολίτης, όταν η αβεβαιότητα που επικρατεί είναι ενάντια σε κάθε δημιουργική του προσπάθεια.

Είναι όμως η ίδια η φύση της ζωής και της ύπαρξης, η οποία μας επιβάλει το τέλος σε όποια υπαρξιακή αναζήτηση: η ζωή δε σταματά, συνεχίζεται! Άρα δεν έχουμε καμία επιλογή παρά να εργαζόμαστε και να δημιουργούμε συνέχεια, ενώ η σημασία της επιχειρηματικής δράσης είναι τώρα σημαντικότερη από ποτέ.

Η αβεβαιότητα που διακατέχει την κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα πρέπει να σταματήσει αμέσως, γιατί βυθίζει τη χώρα σε μία ανατροφοδοτούμενη ύφεση. Θα πρέπει να πάψει αυτή η παθολογική και φλύαρη πολιτική εσωστρέφεια και να μετουσιωθεί σε μία εθνική παραγωγική δραστηριοποίηση, με έργα και όχι λόγια.

Για να γίνει όμως πράξη μία εθνική προσπάθεια απαιτείται συσστράτευση και άρα κάθε άτομο να αναλάβει τις ευθύνες του. Διότι τα άτομα διαμορφώνουν τα σύνολα. Άτομα με πνευματική καλλιέργεια, μόρφωση και ήθος. Όχι φτηνές απομιμήσεις αμφιβόλου ποιότητας προτύπων, με ημιμάθεια, πλεονεξία και αλαζονεία.

Χρειάζεται όμως να διαμορφωθεί και το κατάλληλο περιβάλλον, όπου η επιχειρηματικότητα θα ενθαρρύνεται και δε θα θεωρείται έγκλημα.

Βάζουμε λοιπόν ένα τέλος στη απλή θεώρηση των εξελίξεων και αναλαμβάνουμε το μέλλον στα χέρια μας. Όχι γιατί μας διαβεβαιώνει κανείς ότι θα επιτύχουμε τους στόχους μας. Απλά επειδή αυτό είναι το καθήκον μας και επειδή δεν υπάρχει κάτι άλλο.

Στο «Πείραμα του Βατράχου», ο βάτραχος δεν καταλαβαίνει πως το νερό θερμαίνεται σταδιακά, με αποτέλεσμα να μην πηδά έξω από αυτό και να πεθαίνει τελικά από τη ζέστη. Ας αφυπνιστούμε λοιπόν τώρα, προτού είναι αργά, διότι όσα δεν έφερε η οικονομική κρίση στη χώρα μας επί 5 χρόνια, μπορεί να τα φέρει σε μια στιγμή.


Σχόλια