Επιχειρηματικότητα; Δεν υπάρχει!

Η οικονομική κρίση που υπάρχει (και καλά κρατεί) στη χώρα μας, αποτελεί πάντοτε μία ευκαιρία για νέες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες: το επενδυτικό κόστος μειώνεται, οι προτιμήσεις των καταναλωτών αλλάζουν, οι ανταγωνιστές μειώνονται. Πράγματι, η ζωή συνεχίζεται και η κοινωνία παραμένει ενεργή, εργαζόμενη για το καλύτερο. Μέχρι ποιο σημείο όμως;


Υπάρχει ένα σημείο όπου η επιχειρηματικότητα σταματά να υπάρχει, ως ζωτική δραστηριότητα του ανθρώπου και ως στοιχειώδης πράξη αυτοσυντήρησης - ενάντια σε κάθε αρχή. Και το σημείο αυτό καθορίζεται από το μέλλον και τις ενδεχόμενες ανατροπές, που αυτό προμηνύει.

Οι ραγδαίες αλλαγές που απειλούν την οικονομία μας, όπως η αδυναμία εξυπηρέτησης του χρέους μας και η χρεωκοπία της χώρας μας, καθώς και η συνεπαγόμενη έξοδος από την "κοινωνία" του Ευρώ, αποτελούν τον καθοριστικό παράγοντα παύσης κάθε επιχειρηματικής πρωτοβουλίας. Δεν έχει σημασία εάν μιλάμε για επιχειρηματικότητα μεγάλης ή μικρής κλίμακας. Τα πάντα σταματούν, εκτός των κερδοσκοπικών συναλλαγών, που ούτως ή άλλως δεν αποτελούν επιχειρηματικότητα. Τα πάντα παγώνουν και όλοι εντάσσονται σε μία στάση αναμονής.

Αυτή η περίοδος αναμονής πρέπει να λήξει άμεσα. Κάθε μέρα που περνά είναι ένα λιθαράκι προς τη χρεωκοπία. Για να πληρώσει κανείς ένα δάνειο, πρέπει να εργάζεται και να αποπληρώνει και όχι να περιμένει.

Κάθε διαπραγμάτευση για τη ρύθμιση ενός χρέους, απαιτεί ουσιώδη επιχειρήματα με σεβασμό προς το δανειστή και τα συμφέροντά του. Κατά συνέπεια δεν μπορεί να είναι ούτε σκληρή, ούτε ανατρεπτική, γιατί έτσι είναι μονολιθική.

Η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης μοιάζει με έναν αγώνα. Έναν αγώνα πάλης με έναν ογκόλιθο που λέγεται Ε.Ε., παγκόσμιο οικονομικό και πολιτικό σύστημα, γερμανικά συμφέροντα, ή όπως αλλιώς θέλετε. Στον αγώνα αυτό βρίσκεται από κάτω, αφού είναι μικρή και υποσιτισμένη. Και επειδή δεν μπορεί να παλέψει, "διαπραγματεύεται" τους κανόνες.

Αυτό το "θεατρικό" δρώμενο πρέπει να σταματήσει αμέσως. Γιατί η πραγματικότητα είναι σκληρή και δεν εντάσσεται σε όρους αθλητικού αγώνα. Στην πραγματικότητα, ο χαμένος τα χάνει όλα.

Το διακύβευμα δεν είναι η διαπραγματευτική ικανότητα της κυβέρνησης. Είναι το ζωτικό δικαίωμα των Ελλήνων να εργάζονται και να δημιουργούν.

SpiralΣχόλια