Στην Ελλάδα οι επιχειρήσεις δεν κλέβουν μόνο τους πελάτες τους, αλλά και τον ίδιο τους τον εαυτό!

Με αφορμή τη συμμετοχή γνωστής ελληνικής εταιρίας από τον κλάδο της παραγωγής ηλεκτρονικών στα φετινά European Bussiness Awards για την καινοτομία και το National Public Champion, όπου καλείται να επιλέξει κανείς ανάμεσα σε δεκάδες καινοτόμες επιχειρήσεις, αναδύεται το ερώτημα "ποια είναι τα κριτήρια επιλογής;". Και εάν η προφανής απάντηση είναι "βάσει καινοτομίας", τότε θα πρέπει να αναθεωρηθεί ο σκοπός του θεσμού των βραβείων, που είναι "η προώθηση της επιτυχίας, της καινοτομίας και της ηθικής στην κοινότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων".


Κεντρικό θέμα λοιπόν, σήμερα στη διεθνή, αλλά και στην εγχώρια επιχειρηματικότητα είναι η ηθική πρακτική και όποιες επιχειρήσεις δεν διέπονται από ηθικές αρχές και μία χρηστή διοικητική δεοντολογία, δεν μπορούν να είναι ανταγωνιστικές, ούτε στη χώρα τους, ούτε παγκόσμια, ασχέτως του μεγέθους της καινοτομίας τους, διότι κανείς δεν αγαπά την κλοπή, είτε σε επίπεδο υλικής, είτε πνευματικής ιδιοκτησίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η επιχειρηματικότητα στη χώρα μας δεν διακρίνεται για την ηθική της αξιοπιστία, γεγονός που επισημαίνεται και από σχετική έρευνα (Future Leaders, 2013), από την οποία προκύπτει ότι "8 στις 10 ελληνικές επιχειρήσεις εμφανίζονται ανήθικες και κυρίως στις σχέσεις τους με τους εργαζόμενους και τους συνεργάτες τους", ενώ σε επίπεδο διαφθοράς η Ελλάδα εμφανίζεται στην τελευταία θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Corruption Perception Index 2013).

Παρ' όλες αυτές της παραδοχές, τα τελευταία χρόνια η ανηθικότητα στις επιχειρήσεις ξεπερνάει μερικές φορές κάθε φαντασία, με πρακτικές -που δεν εξηγείται αλλιώς- πραγματικής απόγνωσης και αυτοκαταστροφικότητας. Ας αναρωτηθεί λοιπόν κανείς για να κατανοήσει:
  • Θα μπορούσε μία τράπεζα, για παράδειγμα, να κλέβει τα χρήματα των πελατών της; Όχι, καθώς ουσιαστικά θα στρεφόταν με αυτό τον τρόπο ενάντια στον εαυτό της, αφού θα αναιρούσε τον ίδιο το λόγο της υπάρξής της.
  • Θα μπορούσε μία μεταφορική εταιρία να κλέβει τα δέματα των πελατών της; Όχι και πάλι για τον ίδιο λόγο.
  • Θα μπορούσε μία θερμοκοιτίδα επιχειρήσεων να κλέβει τις ιδέες των πελατών της; Όχι, διότι έτσι δεν θα είχε καμία προοπτική.
  • Θα μπορούσε μία παραγωγική εταιρία ηλεκτρονικών να κλέβει ωμά το περιεχόμενο μίας
    εντολής παραγωγής από κάποιο πελάτη της; Ναι! Διότι για να καταστεί βιώσιμη για άλλη μία ημέρα, είναι διατεθειμένη να κάνει τα πάντα, εκτός από το να κοπιάσει!
Όλα αυτά στην Ελλάδα του 2015, που αναζητεί το ρόλο της σε μία Ευρώπη και έναν κόσμο που προοδεύει...


Σχόλια