Στην Ουρουγουάη οι καταναλωτές μπορούν να αγοράζουν παπούτσια με πλαστικά μπουκάλια!

Μια πραγματικά αισιόδοξη νότα επιχειρηματικής περιβαλλοντικής ευαισθησίας έρχεται αυτό το μήνα από την Ουρουγουάη, όπου μία μικρή επιχείρηση παραγωγής υποδημάτων –η Mamut– δέχεται ως τρόπο πληρωμής για τη σειρά προϊόντων της του καλοκαιριού, πλαστικά μπουκάλια!

Η πρωτοβουλία της επιχείρησης αφορά στην έντονη ρύπανση των παραλιών στην Ουρουγούάης και στην εξεύρεση πόρων για τον καθαρισμό τους.

Για μία περίοδο λοιπόν 2 εβδομάδων –αυτόν το Φεβρουάριο- η επιχείρηση παρέχει τη δυνατότητα στους πελάτες της να «χρηματοδοτήσουν» τις αγορές τους εντός του καταστήματος, σε ποσοστό έως και 40%, με την προσκόμιση πλαστικών μπουκαλιών, που έχουν μαζέψει από το περιβάλλον.

Κάθε πλαστικό μπουκάλι κοστολογείται 100 ουρουγουανικά δολάρια, που αντιστοιχούν περίπου σε 4 αμερικάνικα δολάρια και μπορεί να αποτελέσει μέρος τη πληρωμής για κάθε προϊόν της καλοκαιρινής σειράς.

Η πρωτοβουλία αυτή είναι προϊόν συνεργασίας με άλλες επιχειρήσεις, που αναλαμβάνουν την ανακύκλωση των μπουκαλιών που παραλαμβάνουν και αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα συνέργειας και περιβαλλοντικής ευθύνης, που μπορεί να γίνει αντικείμενο «μίμησης» από κάθε μικρή και πολύ μικρή επιχείρηση.

Η ιδέα αυτή αναδείχθηκε ως μία από τις πιο επιτυχημένες επιχειρηματικές ιδέες παγκοσμίως, την 1η εβδομάδα του φετινού Φεβρουαρίου.


Σχόλια