Πως να δημιουργήσετε την επιχειρηματική σας ιδέα σε 6 απλά βήματα


Υπάρχουν μερικοί επιχειρηματίες που ξεχειλίζουν από λαμπρές επιχειρηματικές ιδέες για νέα προϊόντα. Φαίνονται σαν να έχουν κάθε μέρα από μία ιδέα. Είναι προσεκτικοί, με ακόρεστη δίψα για μάθηση, με βαθιά αίσθηση αντίληψης και ψάχνουν συνέχεια (και μερικές φορές βρίσκουν) την επόμενη μεγάλη ιδέα. Αυτή, η χωρίς τέλος αναζήτηση ευκαιριών γίνεται στον άξονα της προσωπικής επιτυχίας, ενάντια σε κάθε πιθανότητα και χωρίς σταματημό.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν κάποιοι έξυπνοι και φιλόδοξοι επιχειρηματίες που δεν μπορούν να συνθέσουν ούτε μία βιώσιμη επιχειρηματική ιδέα. Αυτοί, οι ικανοί κατά τα άλλα επιχειρηματίες, μπορούν να είναι ευφυείς και καλοί επιχειρησιακοί διαχειριστές, αλλά για κάποιο λόγο δεν έχουν καθόλου φαντασία.

Στο πλαίσιο αυτό, μπορεί η σύλληψη επιχειρηματικών ιδεών να εκλογικευτεί και έτσι να αποτελέσει δυνατότητα για κάθε άνθρωπο; Δείτε λοιπόν πως μπορείτε να δημιουργήσετε μία επιτυχημένη επιχειρηματική ιδέα σε 6 απλά βήματα:

1. Υπάρχει πληθώρα αξιοσημείωτων επιχειρηματικών ιδεών για νέα προϊόντα και πολλές από αυτές περιμένουν από κάποιον να τις κάνει πραγματικότητα. Υπάρχουν παντού, αρκεί να κοιτάξει κανείς, αρκεί να ψάχνει για αυτές. Στην πραγματικότητα, οι ιδέες είναι διαθέσιμες στον καθένα, σε όλον τον κόσμο και κάθε στιγμή. Σε μερικές περιπτώσεις μάλιστα, δύο άνθρωποι ταυτόχρονα, ο ένας στη μία άκρη του πλανήτη και ο άλλος στην άλλη, μπορούν να έχουν την ίδια ιδέα.

Οι ιδέες μπορούν να είναι μικρές και απλές, ή μεγάλες και σύνθετες. Το πάθος για ένα θέμα μπορεί να αποτελέσει την αιτία γέννεσης μίας ιδέας. Ένα νέο προϊόν μπορεί να προκύψει από κάποιον που βλέπει και αντιγράφει μία ευκαιρία, για να τη βάλει σε ένα τελείως νέο πλαίσιο. Από την άλλη πλευρά, μπορεί κάποιος να οραματιστεί εξ' αρχής ένα νέο προϊόν, αντιλαμβανόμενος μία ανάγκη που δεν ικανοποιείται στην αγορά.

Για αυτούς που δυσκολεύονται να συνθέσουν τις δικές τους ιδέες, μπορούν απλά να κοιτάξουν σε πανεπιστήμια που ενδιαφέρονται για συνεργασίες, σε θεσμούς όπως το Enterprise Europe Network, το ίντερνετ και τη βάση επιτυχημένων ιδεών της Spiral.

2. Οι ιδέες γνώσης δημιουργούνται γενικά από γνωστά γεγονότα, όχι από αέρα. Οι καλύτερες ιδέες προέρχονται από ανθρώπους που έχουν το κατάλληλο επίπεδο γνώσης, σπουδών, παιδείας,εμπειρίας και εμπέδωσης των παραπάνω.

Οι ιδέες δημιουργούνται από την παρακολούθηση των αναγκών των πελατών και τη διαπίστωση για το αν υπάρχει προοπτική για την ικανοποίησή τους. Από πληροφορίες και δεδομένα από προϊόντα, που ήδη παράγονται και πωλούνται. Από έρευνες μάρκετινγκ. Από την παρατήρηση καθιερωμένων διαδικασιών, όπως για παράδειγμα όταν ένας υπάλληλος διαπιστώνει ότι μπορεί να αυτοματοποιήσει και να επιταχύνει μία παραγωγική διαδικασία με τη δημιουργία ενός λογισμικού, που στη συνέχεια το δημιουργεί και το διαθέτει στην αγορά.

3. Οι έξυπνες ιδέες δημιουργούνται από την ικανότητα ενός ανθρώπου να συνδέσει τη σχέση δύο ή περισσότερων σχετικών γεγονότων. Όταν δύο γεγονότα συνδεθούν, δημιουργείται μία καθαρή εικόνα από κάτι που δεν έχει φανεί ποτέ στο παρελθόν. Για παράδειγμα, πριν από 60 χρόνια ένας χημικός ανακάλυψε τον τρόπο παραγωγής διαμαντιών. Η ιδέα του προέκυψε ως συνδυασμός κάποιων γεγονότων:

α) Τα διαμάντια δημιουργούνται από τη φύση
β) Μέσω χημικής διεργασίας
γ) Μέσω έντονης πίεσης
δ) Μέσω υψηλής θερμότητας
ε) Όλα αυτά για την αλλαγή της εσωτερικής δομής ατόμων άνθρακα.

Από αυτά τα γεγονότα, του προέκυψε η ιδέα, ότι μπορεί να παράγει διαμάντια, προσομοιάζοντας τις συνθήκες της φύσης. Οραματίστηκε ένα χημικό καταλύτη που εισαγόμενος σε έναν μικρό θάλαμο με κρυστάλλους άνθρακα, όπου θα αναπτύσσονταν υψηλές θερμοκρασίες και μεγάλες πιέσεις. Η ιστορία μας λέει ότι τα κατάφερε απολύτως και τα συνθετικά διαμάντια είναι σήμερα μία διαδεδομένη πραγματικότητα.

4. Οι ιδέες πρέπει να ελέγχονται. Όπως στις επιστημονικές μεθόδους, όπου μία διαδικασία ξεκινά με την παρατήρηση ενός γεγονότος και συνεχίζεται με διαπιστώσεις για το τι συμβαίνει και για ποιο λόγο. Ακολούθως, συνεχίζεται με τη συγκέντρωση δεδομένων και πληροφοριών και με την ερμηνεία τους. Τέλος, ολοκληρώνεται με σχετικές δοκιμές και την εξαγωγή συγκεκριμένων λύσεων.

5. Ο χρόνος υλοποίησης της επιχειρηματικής ιδέας είναι καθοριστικός, καθώς κάποιες ιδέες ικανοποιούν τις ανάγκες των καταναλωτών σήμερα, ενώ άλλες όχι. Αν και μερικές ιδέες μπορούν να γίνονται κατανοητές στον κόσμο για τη χρησιμότητά τους, μπορεί οι ίδιοι οι καταναλωτές να μην είναι έτοιμοι να πληρώσουν για αυτές. Πολλά δημοφιλή -σήμερα- προϊόντα χρειάστηκαν δεκαετίες για να γίνουν αποδεκτά από το κοινό.

6. Θυμηθείτε ότι μία ιδέα δεν αξίζει τίποτα μέχρι να προωθηθεί στο κοινό και να πληρωθεί από αυτό. Πολλές ιδέες είναι εξαιρετικά κερδοφόρες, ενώ άλλες αποτυγχάνουν δραματικά. Είναι σημαντικό οι κακές ιδέες να εγκαταλείπονται γρήγορα, χωρίς χάσιμο χρόνου, ενέργειας και χρημάτων. Στο τέλος, οι καλύτερες ιδέες είναι αυτές που επικρατούν στον ανταγωνισμό, όχι οι δευτεροκλασάτες. Είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε να επιλέγουμε ποια ιδέα μας είναι καλύτερη από τις άλλες και να την υλοποιούμε.

Συνοπτικά:

  1. Γνωρίζετε ότι υπάρχουν άπειρες ιδέες. Βρείτε τις.
  2. Βρείτε προβλήματα και δυνατότητες. Υπάρχουν.
  3. Βασιστείτε στη γνώση σας, φανταστείτε λύσεις σε προβλήματα. Οι ιδέες γεννιούνται.
  4. Βγάλτε πάθος για τις ιδέες σας. Είναι δικές σας.
  5. Δοκιμάστε τις ιδέες σας. Ικανοποιούν τις ανάγκες των καταναλωτών;
  6. Είναι η αγορά έτοιμη να πληρώσει για να αποκτήσει τα προϊόντα σας;


Spiral


Σχόλια