Διαχείριση χρόνου σε 5 απλά βήματα

Η διαχείριση χρόνου είναι μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζετε ως ελεύθερος επαγγελματίας ή επιχειρηματίας. Καθώς ο σημαντικότερος πόρος σας είναι ο ίδιος σας ο εαυτός, είναι πολύ συχνό φαινόμενο να τον εξαντλείτε ψυχικά και σωματικά.

Θέλετε να μάθετε πως μπορείτε να αποφύγετε μία τέτοια κατάσταση; Καθίσετε αναπαυτικά στην πολυθρόνα σας και αναρωτηθείτε:

1. Έχω ένα σαφές σχέδιο για την καριέρα μου;

Αυτή είναι μία πολύ σοβαρή ερώτηση. Που θέλετε να είστε σε ένα, σε τρία ή σε πέντε χρόνια; Πάρτε ένα μπλοκ και σημειώστε, ποιος είναι ο στόχος σας για κάθε ένα από τα χρόνια που έπονται. Να είστε συγκεκριμένοι στο τι πρέπει να κάνετε για να φτάσετε στους στόχους σας, κάθε χρόνο, κάθε μήνα, κάθε εβδομάδα, μέρα με την ημέρα. Φτιάξτε μία λίστα με τις δραστηριότητες της επόμενης εβδομάδας και πραγματοποιείστε την.

2. Πως θα αξιοποιήσω τη μέρα μου;

Ξέρετε τι πρέπει να κάνετε σήμερα και πως θα συμβάλει αυτό στην επίτευξη του στόχου σας. Σημειώστε τις εργασίες και κατανείμετε το χρόνο που χρειάζεται για να υλοποιηθούν. Για παράδειγμα, το να ξοδεύετε 4 ώρες για την προώθηση της δουλειά σας στο blog σας ή το Facebook, δεν είναι χρήσιμο. Σημειώστε πόσο χρόνο θα χρειαστείτε για κάθε εργασία και εξυπηρετήστε τον. Σημειώστε ακόμα και τα διαλείμματά σας.

3. Αυτό που κάνω εξυπηρετεί το στόχο μου;

Όταν σχεδιάζετε τη κατανομή του χρόνου σας, είναι εξαιρετικά σημαντικό, να επαναθεωρείτε τη σημασία της κάθε επιμέρους εργασίας. Αφιερώστε τον περισσότερο χρόνο σας στα καθήκοντα που παράγουν τα περισσότερα από τα αποτελέσματά σας.

4. Παραμένω απερίσπαστος στην εργασία μου;

Μείνετε μακριά από τα social media κατά την εργασία σας. Πείτε στην οικογένειά σας ότι δεν πρέπει να σας διακόπτουν και να σας απασχολούν. Μην ελέγχετε τα e-mail σας συνέχεια. Κάντε τα επαγγελματικά σας τηλέφωνα σε συγκεκριμένο χρόνο. Ο μεγαλύτερος εχθρός σας είναι οι διακοπές. Ελέγχοντας το χρόνο σας, θα είστε περισσότερο αποτελεσματικός στη δουλειά σας.

5. Είναι αυτή η καλύτερη χρήση του χρόνου μου;

Ως αφεντικό της δουλειάς σας, επιθυμείτε να έχετε την επίβλεψη των πάντων. Όμως ο χρόνος σας είναι πολύτιμος και πρέπει να αφιερώνεται σε παραγωγικά καθήκοντα. Για παράδειγμα, χρειάζεται να ξοδεύετε χρόνο βάζοντας γραμματόσημα στην αλληλογραφία; Ή να γράφετε εσείς κάθε ανάρτηση στο blog σας; Να γράφετε λίστες με τηλέφωνα; Αναθέτοντας καθήκοντα σε τρίτους, κερδίζετε χρόνο. Χρόνο που μπορεί να αξιοποιηθεί στα αποτελέσματα της δουλειάς σας.

Η σκληρή δουλειά δεν πάει ποτέ χαμένη. Και επειδή αγαπάτε τη δουλειά σας, αυτό είναι ένα καλό νέο. Όταν μάθετε να διαχειρίζεστε το χρόνο σας και να είστε περισσότερο παραγωγικός, τότε αυτό που κάνετε, θα το κάνετε καλύτερα. Καλή επιτυχία!

Spiral

Σχόλια