Οι βασικές προϋποθέσεις οικονομικής ανάπτυξης, όπως διαμορφώνονται στη νέα ημέρα

Αν το μήνυμα που άγγιξε το πολιτικό αίσθημα των Ελλήνων ψηφοφόρων ήταν "η ελπίδα έρχεται", τότε το μήνυμα που πρέπει να αγγίξει την αίσθηση ευθύνης της νέας κυβέρνησης είναι "η ελπίδα να γίνει πραγματικότητα".Οι αποδέκτες της εθνικής εντολής ανέβασαν σημαντικά τον πήχη των προσδοκιών στην προεκλογική τους ρητορική, με την κοινωνία να αναμένει πλέον, μία συνδυασμένη κυβερνητική πρακτική προστασίας των χαμηλότερων κοινωνικών στρωμάτων και οικονομικής ανάπτυξης. Με λίγα λόγια μία νέα αναδιανομή του πλούτου προς τις ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες.

Σε κάθε περίπτωση, βασική προϋπόθεση για την έξοδο από την κρίση αποτελεί η οικονομική ανάπτυξη, στον κεντρικό πυρήνα της οποίας βρίσκεται η επιχειρηματικότητα.

Ποιες είναι όμως οι βασικές προϋποθέσεις οικονομικής ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας;

  1. Πολιτική σταθερότητα.
  2. Ικανότητα εξυπηρέτησης του χρέους.
  3. Αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων ευρωπαϊκών κονδυλίων.
  4. Πραγματοποίηση μεταρρυθμίσεων ουσίας και δομικών αλλαγών στην ελληνική πραγματικότητα.
  5. Οικονομική ρευστότητα.
  6. Ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση, από το οποίο θα απορρέουν ο τρόπος και οι εναλλακτικές δυνατότητες για την επίτευξή του.

Σ' αυτό το πλαίσιο λοιπόν, διαμορφώνεται το προσδοκώμενο έργο και η ευθύνη της νέας κυβέρνησης. Αυτό όμως που πρέπει να γίνει κατανοητό, είναι ότι αποτελεί κύρια της ευθύνη, όχι όμως και αποκλειστική. Αποτελεί συνυπευθυνότητα όλων των πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών δυνάμεων, κάτι που δεν έγινε αντιληπτό σε όλη την περίοδο της οικονομικής κρίσης και καθυστέρησε μέχρι σήμερα την οικονομική ανάταση της χώρας.

SpiralΣχόλια