Μάθηση - Απομάθηση και ο μύθος του Σίσυφου

Στα σύγχρονα διοικητικά μοντέλα, όπως το Knowledge Management, περίοπτη θέση έχει η έννοια της μάθησης και ως φορέας της, ο ίδιος ο άνθρωπος. Κάπου στη "γωνία" οι ερευνητές υπογραμμίζουν την έννοια της απομάθησης, ως σημαντικό παράγοντα επιτυχίας και απόδοσης του μοντέλου.


Η απομάθηση αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο, για την πρόοδο του ανθρώπου και εν γένει, για την πρόοδο οποιουδήποτε κοινωνικού σχηματισμού, όπως η πολιτεία. Όποιος σήμερα δεν αναπτύσσει ικανότητες απομάθησης, "αστοχεί" από αντικειμενικούς παράγοντες, όπως για παράδειγμα οδηγώντας ένα αυτόματο αυτοκίνητο, η αναζήτηση του συμπλέκτη μπορεί να επιφέρει ατύχημα. Ή όταν αρνούμαι τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, χάνω απλά το χρόνο μου.

Στο ίδιο πλαίσιο, είτε εξαιτίας "κεκτημένης ταχύτητας", είτε από "συνήθεια", είτε ως άλλες ιδεοληψίες, η πολιτική πραγματικότητα καταντά βαρετή, καθώς επαναλαμβάνει συνεχώς τις ίδιες ιδεολογικές αγκυλώσεις και πρακτικές. Και το χειρότερο; Γκρεμίζει τα έργα και τις προσπάθειες των πολιτών για πρόοδο και ευημερία, καθιστώντας τους ως σύγχρονους Σίσυφους.

Σήμερα στην κορύφωση της εθνικής προσπάθειας για έξοδο από την ύφεση, ο λαϊκισμός κυριαρχεί στον πολιτικό λόγο. Από τη μετατροπή των ευρωπαϊκών κονδυλίων του ΕΣΠΑ σε προεκλογική υπόσχεση, έως τις ανεύθυνες καταγγελίες και ηθικολογίες των πολιτικών υποψηφίων, ο προεκλογικός λόγος αδιαφορεί για την οικονομική κατάσταση και τις στοιχειώδεις απαιτήσεις που τη συνοδεύουν, όπως είναι:


  1. Η ουσιαστική συνεργασία με τους εταίρους μας.
  2. Η διαμόρφωση του δημόσιου μηχανισμού ως πραγματικό εργαλείο εξυπηρέτησης των πολιτών και των επιχειρήσεων.
  3. Η επίτευξη των οικονομικών μεγεθών στο βαθμό που εξυπηρετούν τις σύγχρονες διεθνείς απαιτήσεις.
  4. Η αξιοπρεπή διαβίωση των πολιτών και η ανταποδοτικότητα των φόρων.


Μία προεκλογική πρακτική, βασισμένη στην εξαπάτηση και την περιφρόνηση της στοιχειώδους ηθικής, δεν μπορεί παρά να ανατροφοδοτεί την αντιπαράθεση, το μηδενισμό, την ιδιοτέλεια και τον εκχυδαϊσμό.

Ο κύκλος αυτός πρέπει κάποτε να πάψει να ανατροφοδοτείται από πεπαλαιωμένες συμπεριφορές και πρακτικές προσέλκυσης ψηφοφόρων και να ασχοληθεί με τα πραγματικά προβλήματα και την επίλυσή τους. Κυρίως όμως, πρέπει οι ίδιοι οι πολίτες, να απαιτήσουμε έναν πολιτικό λόγο μακριά από φτηνές υποσχέσεις και παροχές. Να απομάθουμε το κριτικό μας αισθητήριο από εύκολες αποδοχές ή απορρίψεις και να υιοθετήσουμε τη μάθηση για αυτό που καλούμαστε να ψηφίζουμε, όσο δύσκολο κι αν φαντάζει. Διαφορετικά, ο μύθος του Σίσυφου θα είναι γραμμένος για μας.

Spiral

Σχόλια