Η ευεργετική επίδραση της... εσωστρέφειας!

Κοινή παραδοχή για όλους αποτελεί η συμβολή της εξωστρέφειας της εγχώριας επιχειρηματικότητας, ως παράγοντας εξόδου από την οικονομική κρίση. Πράγματι, ποιος δε θέλει μία οικονομία με πλεόνασμα εξαγωγών; Αυτό όμως που πραγματικά ενοχλεί είναι η υπερβολή. Για άλλη μία φορά η ελληνική επιχειρηματική "ευρηματικότητα" θεωρεί ότι εντόπισε το μαγικό δισκοπότηρο!


Η εξωστρέφεια μιας επιχείρησης δεν είναι αυτοσκοπός. Επέρχεται ως συνέπεια της εξάντλησης των δυνατοτήτων της επιχείρησης στο εσωτερικό της χώρας. Τις έχουμε εξαντλήσει; Γιατί (για παράδειγμα) το ισοζύγιο εμπορικών συναλλαγών στα αγροτικά προϊόντα υπολείπεται κατά 22%; Στις πρώτες ύλες 23%; Είναι δυνατόν αυτή η χώρα, που συνδυάζει μοναδικά πλεονεκτήματα, όπως κλίμα, θάλασσα, κάμπους, βουνά και πλούσιο υπέδαφος να μην μπορεί να είναι αυτάρκης σε αγροτικά προϊόντα και πρώτες ύλες;

Τη στιγμή που το ενδιαφέρον των Ελλήνων εξαντλείται σε κριτική πολιτικών επιλογών, όπως το τέλος του μνημονίου, η έξοδος στις αγορές, ή η αποδοτικότητα του γερμανικού μοντέλου, παραμελείται για άλλη μία φορά η σημασία της ποιότητας και της καινοτομίας στην εγχώρια επιχειρηματικότητα. Ακόμα χειρότερο: παραμελείται η σημασία της εργασίας, με την έννοια του μόχθου και της προσπάθειας. Για άλλη μία φορά δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από την τάση μας να κοιτάμε προς τα έξω, παρά προς τα μέσα, κάνοντας την αυτοκριτική μας.

Είναι εξαιρετικά λυπηρό όταν σε μία εξαντλημένη και κουρασμένη οικονομία το προβάδισμα των επιχειρηματικών επιλογών έχουν τα καφενεία και τα fast food: εύκολη δουλειά, κοινωνική και χωρίς ανάγκες μάθησης και εξειδίκευσης. Τέσσερα χρόνια κρίσης δεν ήταν αρκετά για κατανοήσουμε τη σχέση της επιχειρηματικότητας με τη μάθηση, τον κόπο, τη διαφοροποίηση. 
  • Μπορούμε να διατηρήσουμε την επιχειρηματική εξωστρέφεια μας; Είναι καλό!
  • Μπορούμε να εντάξουμε στην καθημερινή επιχειρηματική πρακτική τον μόχθο, την ποιότητα, την καινοτομία και την ηθική; Είναι καλύτερο!
  • Μπορούμε να συνδυάσουμε τα παραπάνω; Είναι τέλειο!
Η βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος ξεκινά από τη μονάδα, που με τη σειρά της συνιστά το σύνολο. Βελτιώνοντας το επιχειρηματικό μας επίπεδο, βελτιώνουμε την ανταγωνιστικότητά μας. Τελικά, η εξωστρέφεια της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ελλάδα, μπορεί να έχει θετικά και μακρόχρονα θετικά αποτελέσματα, μόνο όταν επέρχεται ως ευεργετικό αποτέλεσμα μίας δημιουργικής εσωστρεφούς θεώρησης και αυτοκριτικής.

Spiral


Σχόλια