Οι ξένες επενδύσεις στο προσκήνιο. Πως διαμορφώνεται η εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό;

Λαμπρό πεδίο αντιπαράθεσης και παράθεσης απόψεων, επί 4 μνημονιακά έτη η χώρα μας και η οικονομία της: "Υπό διάλυση η οικονομία", "Το επενδυτικό περιβάλλον βελτιώνεται", "Η Ελλάδα βυθίστηκε στο χρέος της" και άλλα πολλά διατυπώθηκαν και διατυπώνονται καθημερινά. Ποια είναι όμως η εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό;
Δείτε πώς παρουσιάζεται στον Οδηγό Επιχειρήσεων του Euronews το επενδυτικό περιβάλλον στην Ελλάδα και βγάλτε τα συμπεράσματά σας:

1. Καινοτομία
Η Ελλάδα κατατάσσεται στις είκοσι κορυφαίες χώρες στον κόσμο, σύμφωνα με το World Competitiveness Index 2012, για τη διαθεσιμότητα επιστημόνων και μηχανικών σε συνεργατικά έργα έρευνας και καινοτομίας.

2. Πολιτισμός
Η Ελλάδα είναι διάχυτη πολιτισμού και ιστορίας. Κατατάσσεται 5η, σύμφωνα με το Futurebrand Country Brand Index 2011, στην παγκόσμια κληρονομιά και ιστορία. Επιπλέον, βρίσκεται στις 5 κορυφαίες χώρες από άποψη προσέλκυσης τουριστών, καλύτερων ακτών και εστίασης.

3. Τοπική αγορά

Η Ελλάδα βρίσκεται στο κορυφαίο 20% παγκοσμίως, αναφορικά με τις μεγαλύτερες τοπικές αγορές, σύμφωνα με το Competitiveness Index 2012. Αυτό επιτυγχάνεται διαμέσου ενός συνδυασμού παραγόντων, όπως το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν, η αξία των αγαθών, των υπηρεσιών και των εξαγωγών.

4. Φόροι
Η χώρα έχει χαμηλούς φόρους και δασμούς στα προϊόντα και τις υπηρεσίες. Κατατάσσεται 4η πιο ανταγωνιστική χώρα στον κόσμο σ' αυτόν τον τομέα (Competitiveness Index 2012), ενώ κατατάσσεται επίσης καλά, στην 27η θέση στη μείωση των εμπορικών εμποδίων στις εισαγωγές.

5. Ανώτατη εκπαίδευση
Η Ελλάδα έχει πολύ υψηλά νούμερα στη μέση και ανώτατη εκπαίδευση. Σύμφωνα με το World Competitiveness Index 2012 η χώρα κατατάσσεται 19η παγκοσμίως στις εγγραφές της μέσης εκπαίδευσης και 3η σ' αυτές της ανώτατης.

6. Μεταφορές
Ιδιαίτερα εκτεταμένο παρουσιάζεται το μεταφορικό δίκτυο στην Ελλάδα. Διανύει περισσότερο από 116.000χλμ δρόμων, κατατάσσοντας τη χώρα στο κορυφαίο 20% χωρών παγκοσμίως. Περιλαμβάνει επίσης ένα σταθερό σιδηροδρομικό δίκτυο, ενώ βρίσκεται στη 12η θέση παγκοσμίως σε αριθμό εμπορικών πλοίων.

7. Ενέργεια
Η Ελλάδα αποτελεί ένα σημαντικό ενεργειακό κέντρο, που κατατάσσεται σταθερά στο κορυφαίο 25% των μεγαλύτερων παραγωγών ηλεκτρικού ρεύματος παγκοσμίως. Το 2009 υπολογίζεται ότι παρήγαγε 5,1 δισεκατομμύρια kwh ηλεκτρικής ενέργειας. Εξάλλου, η χώρα βρίσκεται στο κέντρο ενός μεγάλου δικτύου μεταφοράς φυσικού αερίου, που διανύει Τουρκία, Ελλάδα και Ιταλία.

8. Τεχνολογία
Καθοριστικές παρουσιάζονται οι υποδομές έρευνας και τεχνολογίας για την ελληνική οικονομία, διαμορφώνοντας ένα θετικό αντίκτυπο. Αυτό διαφαίνεται από τις εργασίες τεχνολογικών κέντρων, όπως το Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο της Κρήτης και Τεχνολογικό Πάρκο Θεσσαλονίκης. Εξάλλου, η ίδρυση του Κέντρου Καινοτομίας της Microsoft στην Αθήνα το 2008 αναβαθμίζει το ανταγωνιστικό προφίλ της χώρας.

9. Επικοινωνίες
Η Ελλάδα διαθέτει έναν από τους μεγαλύτερους αριθμούς τηλεφωνικών γραμμών σε χρήση στον κόσμο. Το 2010 υπολογίστηκε σε 5,203 εκατομμύρια. Εξάλλου, τα 12,2 εκ. κινητά τηλέφωνα σε χρήση στη χώρα, την βάζουν στο υψηλότερο 25% των εθνών παγκοσμίως.

10. Επενδυτικά κίνητρα
Ο ελληνικός Επενδυτικός Νόμος παρέχει κίνητρα για επενδύσεις, διαμέσου φορολογικών ελαφρύνσεων, επιδοτήσεων και ευνοϊκών δανείων, σε επενδυτικούς τομείς που καλύπτουν περιοχές όπως η νεανική επιχειρηματικότητα και η τεχνολογική ανάπτυξη.

Σχόλια