Εικονική σήμανση σταματά τους οδηγούςΤο Softstop της αυστραλέζικης εταιρείας Laservision αποτελεί ένα εικονικό εμπόδιο, το οποίο αποτρέπει τους οδηγούς από το να αγνοούν τα σήματα STOP, δημιουργώντας το είδωλο ενός πραγματικού εμποδίου επάνω στο δρόμο.Παρότι η πλειονότητα των οδηγούν υπακούουν στην οδική σήμανση, υπάρχουν πολλοί άλλοι που την αγνοούν, ιδιαίτερα όταν βιάζονται. Και αυτό είναι το πρόβλημα που έρχεται να λύσει το Softstop!

To Softstop εφαρμόστηκε πρώτη φορά στο Sydney Harbour Tunnel τον περασμένο Μάιο, ως εναλακτικό μέτρο, που θα σταματά την είσοδο των αυτοκινήτων στο τούνελ, όταν αυτή δεν είναι ασφαλής ή όταν απαιτούνται επείγοντα μέτρα για την εκκένωση του δρόμου. Αντί της κλασικής περιθωριοποίησης μίας πινακίδας στην άκρη του δρόμου και της περιφερειακής όρασής της από τους οδηγούς, η πρόταση της Laservision διαμόρφωσε μία εικονική πραγματικότητα, όπου μεγάλες ποσότητες νερού πέφτουν στο τούνελ και ένα τεράστιο σήμα STOP αναδεικνύεται επάνω σ' αυτές, μέσω ειδικού προτζέκτορα, δίνοντας έτσι την εντύπωση ότι υφίσταται ένα φυσικό εμπόδιο στην είσοδο του τούνελ. Το νερό που πέφτει συλλέγεται και αντλείται και πάλι επάνω στην αρχική του θέση για επανάχρηση.

Το τρικ της Laservision κάνει τους οδηγούς να πιστεύουν ότι το τούνελ είναι πραγματικά μπλοκαρισμένο και τους σταματά στην είσοδο, δίνοντας τη δυνατότητα και το χρόνο στους υπευθύνους του να τοποθετήσουν ένα πραγματικό εμπόδιο, εάν αυτό είναι απαραίτητο. To Softstop ενεργοποιήθηκε 8 φορές σε 8 εβδομάδες, κατά τη διάρκεια της δοκιμαστικής του περιόδου, παρουσιάζοντας 100% επιτυχία, σύμφωνα με τον γενικό μάνατζερ του τούνελ. Θα μπορούσε άραγε αυτό το περίεργο εικονικό εμπόδιο να βρει άλλες χρήσεις στην οδική σήμανση;

Η ιδέα αυτή διακρίθηκε ως μία από τις καλύτερες επιχειρηματικές ιδέες παγκοσμίως κατά την τελευταία εβδομάδα του φετινού Οκτωβρίου.

Spiral

Σχόλια