Η σημασία της ποιότητας στην επιτυχία της επιχείρησης


Ο Αριστοτέλης είπε ότι η ποιότητα δεν είναι μία απλή πράξη, είναι συνήθεια.

Σε κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα, από την παραγωγή έως τη διαχείριση ανθρωπίνων πόρων, η ποιότητα είναι πάντοτε το κεντρικό θέμα. Και γιατί όχι άλλωστε; Αφού η ποιότητα επιδράει καταλυτικά στην επιτυχία ή την αποτυχία της επιχειρηματικής προσπάθειας. Όταν η ποιότητα είναι «έτσι κι έτσι», τότε και η επιχείρησή σας θα είναι «έτσι κι έτσι». Αλλά όταν έχετε την καλύτερη ποιότητα στις υπηρεσίες ή τα προϊόντα σας, τότε έχετε την επιτυχία στο τσεπάκι!Πως όμως επιδρά η ποιότητα στην πορεία της επιχείρησης και πως παράγονται θετικά αποτελέσματα διαμέσου αυτής;

1. Ποιότητα = Διατηρησιμότητα

Ποιότητα και διατηρησιμότητα είναι παράλληλες έννοιες. Ένας πελάτης που είναι ευχαριστημένος από την πρώτη του συναλλαγή με την επιχείρησή σας, αναμένει να είναι το ίδιο ευχαριστημένος και με τις επόμενες. Ή και περισσότερο! Η μόνη περίπτωση που η διατηρησιμότητα δεν είναι επιθυμητή, είναι όταν αφορά τη βελτίωση της ποιότητας. Χαμηλώνοντας τα στάνταρτς δημιουργούνται συνθήκες απόλυτης κατάρρευσης της επιχείρησης. Εξάλλου, οι περισσότεροι από τους πελάτες που πραγματικά ενδιαφέρονται για την ποιότητα, είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν περισσότερο προκειμένου να την αποκτήσουν.

2. Η ποιότητα βοηθάει την επιχείρησή σας

Στις μεγάλες επιχειρήσεις η ποιότητα είναι τόσο σημαντική, ώστε να διαθέτουν ένα ξεχωριστό τμήμα μόνο για τη διασφάλισή της. Αυτό γίνεται για να εξασφαλίσουν το γεγονός ότι τα προϊόντα ή οι υπηρεσίες τους είναι σύμφωνα με τις προδιαγραφές που έχουν βάλει εξαρχής. Αυτές οι επιχειρήσεις δίνουν μεγάλη σημασία στην ποιότητα, εφόσον γνωρίζουν πολύ καλά ότι η ποιότητα των προϊόντων ή των υπηρεσιών τους έχει άμεση επιρροή στην εταιρική τους εικόνα ή τη φίρμα τους. Το ίδιο ισχύει και για την μικρή επιχείρηση.

Παρέχοντας ποιοτικά προϊόντα ή υπηρεσίες στην αγορά μπορείτε να καταστήσετε την επιχείρησή σας διακριτή και να δημιουργήσετε δυνατότητες εξαιρετικής απόδοσης.

3. Πως παράγεται η ποιοτική εργασία

Παρακάτω παρουσιάζονται μερικές συμβουλές για τη βελτίωση της ποιότητας στην επιχείρησή σας:

- Μελετήστε τις τάσεις της αγοράς, αλλά μην προσκολλάστε σ’ αυτές.

Οι τάσεις της αγοράς δεν διαμορφώνουν απαραίτητα την ποιότητα της επιχείρησης. Αυτό που σήμερα θεωρείται αποδεκτό στην ποιότητα, δεν σημαίνει ότι θα θεωρείται και αύριο. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να βλέπετε και να ακολουθείτε τις τάσεις, απλά ότι θα πρέπει να διατηρείτε την επιχείρησή σας ευέλικτη, ώστε να προσαρμόζεται εύκολα στις νέες απαιτήσεις των πελατών αναφορικά με την ποιότητα, ίσως ακόμα και να μπορεί να τις προβλέπει.

- Να εργάζεστε έξυπνα

Το να εργάζεται κανείς έξυπνα σημαίνει ότι εκμεταλλεύεται πλήρως τα εργαλεία και τους πόρους που διαθέτει, ώστε να γίνει περισσότερο αποδοτικός στην εργασία του. Όπως και να ‘χει, η βιασύνη δεν είναι καλή ιδέα για την αποδοτικότητα. Εργαζόμενος κανείς βιαστικά, μάλλον προσπερνάει κάποια σημαντικά βήματα της διαδικασίας, όπως π.χ. τον έλεγχο της ποιότητας.

- Τιμολογείστε σωστά

Αν τιμολογείτε τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες σας χαμηλά, τότε θα δυσκολεύεστε να τα κάνετε όσο ποιοτικά πρέπει να είναι. Για να έχετε ποιοτικά προϊόντα ή υπηρεσίες τιμολογείστε σωστά, για να έχετε το περιθώριο να τυποποιήσετε και να ελέγξετε τις εργασίες σας.

Spiral


Σχόλια