Καλά και κακά νέα από την Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος

Δημοσιεύθηκε πρόσφατα η Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) η οποία προειδοποιεί για έκρηξη φτώχιας, απολύσεων και ανεργίας, αύξησης φόρων και μείωσης μισθών.
Ύφεση της τάξεως του 5% για το 2012 και ανεργία που αναμένεται να ξεπεράσει το 19% έναντι 17,7% πέρυσι, περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στα άσχημα νέα της Έκθεσης της Νομισματικής Πολιτικής της ΤτΕ που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Το έλλειμμα του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών αναμένεται να υποχωρήσει στο 7,5% από 9,8% του ΑΕΠ το 2011 και ο μέσος πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο επίπεδο του 1,2%. Η συνεχιζόμενη και την περίοδο 2012-13 μείωση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος σε συνδυασμό με την προβλεπόμενη εξέλιξη των τιμών θα βελτιώσει σημαντικά την ανταγωνιστικότητα, ώστε να έχουν ανακτηθεί τα 2/3 και ίσως τα 3/4 της συνολικής απώλειας της ανταγωνιστικότητας κόστους της περιόδου 2001-2009, ενώ εντός του 2013 πιθανόν να ανακτηθεί ολόκληρη η απώλεια.

Όπως έγινε γνωστό ο Διοικητής της ΤτΕ έκανε λόγο για τις ολιγωρίες, τις καθυστερήσεις και την ύφεση που έφεραν τη χώρα στην ανάγκη για περαιτέρω στήριξη και την οδήγησαν στο δεύτερο μνημόνιο. Παράλληλα, υπογράμμισε την αναγκαιότητα να εφαρμοστούν, χωρίς χρονοτριβή, όσα έχουν συμφωνηθεί και να καλυφθούν τα κενά που άφησαν οι καθυστερήσεις των προηγούμενων ετών.

Τέλος, σημείωσε πως η οικονομία θα μπορέσει να μπει στο δρόμο της ανάκαμψης από τα τέλη του 2013 και θα επιστρέψει σταδιακά το 2014 σε έναν ενάρετο κύκλο αποκατάστασης της εμπιστοσύνης-δημοσιονομικής ισορροπίας-ανάκαμψης.

Spiral

Σχόλια