Επιχειρηματικό σχέδιο μίας σελίδας

Κατά γενική ομολογία, ο σχεδιασμός αποτελεί τη βάση για την επιχειρηματική επιτυχία. Αμέτρητοι οδηγοί και προτάσεις για τη σύνταξη ενός επιχειρηματικού σχεδίου έχουν φτιαχτεί από τους ειδικούς, έτσι ώστε να μπορεί να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα αποτυχίας. Κοινό σημείο και προβληματική όλων: το μέγεθος και οι εργατοώρες που συνεπάγονται!

Πράγματι, οι περιορισμένοι πόροι του εκάστοτε υποψήφιου επιχειρηματία, αποτρέπουν συχνά τη σύνταξη ενός ολοκληρωμένου επιχειρηματικού σχεδίου πριν από την υλοποίησή του. Ωστόσο, η πρόταση του Chris Guillebeau «Το επιχειρηματικό σχέδιο μίας σελίδας» (The $100 Startup, Amazon), διαμορφώνει μία εναλλακτική προοπτική στον επιχειρηματικό σχεδιασμό.Ο υποψήφιος επιχειρηματίας καλείται να απαντήσει σε 10 ερωτήσεις, με όχι περισσότερο από 2-3 σειρές για την κάθε μία:

1. Τι θα πουλήσεις;

2. Ποιος θα το αγοράσει;

3. Μπορεί η επιχειρηματική σου ιδέα να βοηθήσει τον κόσμο;

4. Πόσο θα κοστίζει το προϊόν ή η υπηρεσία σου;

5. Πως θα πληρώνεσαι;

6. Ποιος άλλος θα βγάλει λεφτά από αυτή την επιχειρηματική δραστηριότητα;

7. Πως θα μάθουν οι αγοραστές για τη δουλειά σου;

8. Πως μπορείς να προκαλέσεις συστάσεις τρίτων για τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες σου;

9. Ποιος είναι ο στόχος, ώστε να θεωρήσεις την επιχείρησή σου πετυχημένη (αριθμός πελατών ή ετήσιος τζίρος / έτος);

10. Εμπόδια / ευκαιρίες / ανοικτές ερωτήσεις (ειδικά θέματα που μπορούν να τεθούν ως ερωτήσεις ανάλογα το αντικείμενο εργασιών και τις ιδιαιτερότητες του).

Απαντώντας κανείς σ’ αυτά τα ερωτήματα, έχει αναδείξει πλήρως, τις πραγματικές ευκαιρίες και απειλές της επιχειρηματικής του πρωτοβουλίας, δίνοντας -είτε σε τρίτους, είτε στον ίδιο του τον εαυτό- τη δυνατότητα να αξιολογήσουν τις πιθανότητες επιτυχίας και να αποφασίσουν αν αξίζει η χρηματοδότηση και η υλοποίηση της επιχειρηματικής του ιδέας.

Spiral

Σχόλια