Νότες αισιοδοξίας για την ελληνική οικονομία

Νότες αισιοδοξίας για την ελληνική οικονομία αρχίζουν να διαφαίνονται στις διεθνείς αγορές τις τελευταίες μέρες. Η μεταστροφή του κλίματος ξεκινά από τη Γερμανία και τους αξιωματούχους της, σύμφωνα με τους οποίους "η Ελλάδα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με μεγαλύτερη επιείκια". Μία από τις πλέον έγκριτες εφημερίδες της Γερμανίας, η Frankfurter Allgemeine, φιλοξενεί άρθρο της με τίτλο: «Κανείς δεν κάνει τόσο σκληρές περικοπές όσο η Ελλάδα». Αφορμή για το θέμα είναι μελέτη της Κεντρικής Τράπεζας της Ιρλανδίας σύμφωνα με την οποία «το κλισέ του αργόσχολου Ελληνα είναι ευρέως διαδεδομένο, εν τούτοις όμως καμία χώρα της Ευρωζώνης που βρίσκεται σε κρίση, δεν καταβάλλει τόσο σκληρές προσπάθειες για την εξυγίανση των δημοσιονομικών της».Χαρακτηριστικό ήταν επίσης το χθεσινό δημοσίευμα του Reuters αναφορικά με την αλλαγή του κλίματος στη σχέση των επενδυτών με τη χώρα μας, καθώς αρχίζει κάτι να διαφαίνεται όσον αφορά την έξοδο της Ελλάδας όχι πια από το ευρώ, αλλά από την ίδια την κρίση. Καταλυτικό παράγοντα για την αλλαγή αυτή, αποτελεί η μείωση της ύφεσης της ελληνικής οικονομίας κατά το 2ο τρίμηνο του 2012, στο 6,2% από το 6,5% το 1ο τρίμηνο.

Ενδεικτική εξέλιξη, για του λόγου το αληθές, είναι η πρόσφατη στροφή ορισμένων κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds) προς τα ελληνικά ομόλογα, οι τιμές των οποίων είναι πολύ χαμηλές, καθώς αισιοδοξούν ότι η πρόοδος στις συζητήσεις μεταξύ της Ελλάδας και των διεθνών δανειστών της θα τους αποφέρει κεφαλαιακά κέρδη.

Εξάλλου, η φημολογία που επικρατεί τους τελευταίους μήνες για τη μείωση του ελληνικού χρέους από τους δημόσιους πιστωτές της και τις κεντρικές τράπεζες, ενθαρρύνει το ενδιαφέρων μεγάλων αγοραστών, όπως π.χ. της Adelante Asset Management που έκανε την πρώτη επένδυση στα ελληνικά ομόλογα τον περασμένο Ιούνιο (2% επί των διαχειριζόμενων κεφαλαίων), αναμένοντας μία απόδοση κατά το τρέχον έτος της τάξης του 30%. Στην περίπτωση αυτή, ο Δ/νων Σύμβουλος της εταιρείας εκφράζει ήδη την πρόθεσή του να αυξήσει την έκθεση στα ελληνικά ομόλογα στο 4%!

SpiralΣχόλια