17 βήματα για επιτυχημένη επιχειρηματικότητα χωρίς κεφάλαιο

Στη σημερινή περίοδο, όπου η εξεύρεση επιχειρηματικού κεφαλαίου -είτε από ίδιους, είτε από ξένους πόρους- αποτελεί ένα φυσικό περιορισμό, η διατύπωση μίας εναλλακτικής επιχειρηματικής πρότασης, μπορεί να αποτελέσει μία νέα προοπτική στις επιχειρηματικές δυνατότητες επιχειρήσεων και ιδιωτών.Η δημιουργία επιτυχημένων επιχειρήσεων με διατηρήσιμη κερδοφορία ήταν πάντοτε το ζητούμενο από κάθε επιχειρηματία. Βέβαια, αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση και με βαθμό δυσκολίας, εξαιρετικά υψηλό. Ωστόσο, δεν τα έχουν καταφέρει και λίγοι!

Στην Ελλάδα η εξεύρεση κεφαλαίου έχει μία υπερβολική σημασία στη συνείδηση των επιχειρηματιών. Αν όμως υποθέσουμε ότι έχουμε το κεφάλαιο, πόσοι από μας θα μπορούσαν να πείσουν ότι θα μπορούσαν να το αξιοποιήσουν, δημιουργώντας μία επιχείρηση με πραγματικές προοπτικές επιτυχίας και χαμηλό επενδυτικό ρίσκο; Η κατοχή της κατάλληλης γνώσης, η επιμονή και η αφιέρωση στην επιχειρηματική προσπάθεια είναι πολύ περισσότερο σημαντική. Όπως επίσης και η προετοιμασία για κάποιες αποτυχίες μπορεί να αποτελέσει παράγοντα ζωτικής σημασίας.

Δείτε παρακάτω 17 βασικές συμβουλές για τη επιχειρηματική επιτυχία με περιορισμένο ή καθόλου επιχειρηματικό κεφάλαιο:

1. Αναπτύξτε το πάθος και την αποφασιστικότητά σας
ο πάθος αποτελεί τη γενεσιουργό δύναμη της αποφασιστικότητας, του πιο σημαντικού παράγοντα για την επιτυχία. Βρείτε τα αντικείμενα εργασιών, που σας κάνουν να νοιώθετε περισσότερο παθιασμένοι και βελτιώστε την εκπαίδευσή και τις πρακτικές σας ικανότητες πάνω σ’ αυτά. Βρείτε τρόπους να βγάλετε λεφτά μέσα από το πάθος σας, αντί να περιμένετε από τα λεφτά να προκύψει το πάθος σας.

2. Να είστε προετοιμασμένοι να επαναεπενδύσετε στον εαυτό σας
Η ευελιξία στον επαναπροσδιορισμό του αντικείμενου εργασιών που θα έχετε επιλέξει, αποτελεί έναν καθοριστικής σημασίας παράγοντα. Στην περίπτωση που αποτύχετε σε ένα αντικείμενο, θα πρέπει να μπορείτε εύκολα να μεταπηδήσετε σε ένα άλλο, καθώς το οικονομικό περιβάλλον, οι συνήθειες και οι ανάγκες των καταναλωτών μεταβάλλονται πολύ γρήγορα.

3. Τεστάρετε τις ιδέες σας
Η προετοιμασία και ο σχεδιασμός είναι ζωτικής σημασίας προτού αναληφθεί το οποιοδήποτε επιχειρηματικό ρίσκο. Όποια επιχειρηματική ιδέα επιλεγεί, θα πρέπει να βασίζεται στο σχεδιασμό. Δημιουργείστε εναλλακτικά επιχειρηματικά σχέδια και επιλέξτε αυτό που είναι το πιο κατάλληλο για εσάς. Προσομοιώστε το στην πραγματικότητα, σε βάθος τουλάχιστον ενός χρόνου και αν χρειαστεί διορθώστε το, ή προχωρήστε στην προσομοίωση της επόμενης επιχειρηματικής ιδέας. Μεροληπτήστε υπέρ της ιδέας με το χαμηλότερο κόστος.

4. Ξεκινήστε την επιχείρησή σας ενώ εργάζεστε ακόμη
Στην πραγματικότητα το 90% των επιχειρηματιών σταματούν από την εργασία τους πριν επιχειρήσουν. Καταρχήν, ποτέ δεν πρέπει να υπογράφετε συμβάσεις εργασίας με δεσμευτικούς όρους αναφορικά με την αποχώρησή σας. Έτσι, θα έχετε τη δυνατότητα, εφόσον αποκτήσετε την απαραίτητη επιχειρηματική γνώση, να μετατρέψετε τη σύμβασή σας σε ημιαπασχόληση, ή ως εξωτερικός συνεργάτης. Το γεγονός αυτό θα σας επιτρέψει να μεταβείτε σιγά-σιγά στην επιχειρηματικότητα, κάτι που είναι καλό για την ψυχολογία σας, ενώ σας δίνει τη δυνατότητα να διαχειριστείτε τα οικονομικά σας μέχρι να δυναμώσει η επιχείρησή σας.

5. Εντοπίστε ευκαιρίες για να βελτιώσετε τις ικανότητές σας στον τομέα που θα δραστηριοποιηθείτε επιχειρηματικά, αναλαμβάνοντας το μικρότερο δυνατό κόστος
Βρείτε τρόπους να κλείσετε τέτοιες συμφωνίες με εκπαιδευτικά ινστιτούτα, που να σας επιτρέπουν να τα πληρώσετε με τις υπηρεσίες σας ή τα προϊόντα σας. Είναι άλλωστε γεγονός, ότι ζούμε πλέον σε μία κοινωνία που βασίζεται στους πόρους.

6. Να θυμάστε πάντοτε ότι ο πελάτης είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας
Πρέπει να κατανοείτε σε κάθε περίπτωση το τι πραγματικά επιθυμεί ο πελάτης. Εξυπηρετείστε τον με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Σκοπός κάθε επιχείρησης, άλλωστε, είναι η μεγαλύτερη δυνατή ικανοποίηση του πελάτη (και δευτερευόντως η ποιότητα, κόστη, κέρδη, παραγωγή κλπ.).

7. Επιτρέψτε τη δημιουργικότητά σας να αντικαταστήσει το κεφάλαιο
Στραφείτε στα πιο βασικά: ελαχιστοποιείστε τις ανάγκες για ρευστότητα και γίνετε πιο επιθετικοί στις πωλήσεις, μέσω της ανάπτυξης και εφαρμογής δημιουργικών ιδεών. Βάλτε τον πήχη ψηλά και δραστηριοποιηθείτε δυναμικά και συστηματικά για την επίτευξη των στόχων σας, με επιμονή και πείσμα, ως την επιτυχία.

8. Θυμηθείτε ότι είστε ο καλύτερος υπάλληλός σας
Προσπαθήστε, τουλάχιστον στην αρχή, να μη στοιχίζετε τίποτα στην επιχείρησή σας. Σε κάθε περίπτωση αποφύγετε να απασχολήσετε ανθρώπους, έως ότου είστε σίγουροι ότι θα μπορούν να αποσβέσουν την επένδυσή που κάνατε επάνω τους. Αν δεν είστε σίγουροι μην τους προσλάβετε. Καθώς οι μισθοί αποτελούν το πιο σημαντικό έξοδο στις επιχειρήσεις, κρατείστε τους όσο χαμηλά μπορείτε, καί στην αρχή, αλλά καί κατά τη διάρκεια της ζωής της επιχείρησης.

9. Συνδέστε την οικογένειά σας με την επιχείρηση σας (σύζυγο και παιδιά)
Δώστε τους την ευκαιρία να νοιώσουν το συναίσθημα της επιτυχίας της οικογενειακής επιχείρησης. Καθώς πρόκειται να χρησιμοποιήσετε χρήματα, χρόνο, ακόμα και την υγεία τους, σιγουρευτείτε πρωτίστως ότι συμφωνούν με τα σχέδιά σας. Ως αφεντικό στη δουλειά σας, θα κληθείτε κάποτε να είστε αυστηρός με την οικογένειά σας. Αποφύγετε ωστόσο οποιαδήποτε φιλονικία, συζητώντας για τους επιχειρηματικούς κανόνες και κρατήστε περισσότερο τα σημεία που συμφωνείτε, παρά αυτά που διαφωνείτε. Η εργασία με την οικογένεια μπορεί να είναι εξαιρετικά διασκεδαστική, προσέξτε όμως μην αποκόψετε τον εαυτό σας από την οικογενειακή ζωή.

10. Προσπαθήστε να αποφύγετε τις συνεργασίες
Κάποιες από αυτές μπορεί να είναι επιτυχημένες, οι περισσότερες όμως είναι τουλάχιστον προβληματικές. Προτιμότερο είναι να κάνετε εξωτερικούς συνεργάτες σε συγκεκριμένα πεδία, παρά να υποπέσετε σε συνολικές συμφωνίες και δεσμεύσεις. Προσέξτε πολύ τις διατυπώσεις σε συμβόλαια που κάνετε, ώστε να αποφύγετε ενδεχόμενες νομικές επιπλοκές, καθώς αυτές κατά κανόνα προκύπτουν όταν αρχίζετε να βγάζετε λεφτά και μπορεί να ανακόψουν άμεσα την θετική έκβαση της επιχειρηματικής σας προσπάθειας.

11. Εφόσον το επιτρέπουν οι συνθήκες, επιλέξτε ως έδρα το σπίτι σας
Διαχωρίστε ένα τμήμα της κατοικίας σας ως γραφείο και «νοικιάστε» το από την επιχείρηση, καταθέτοντας τα χρήματα στο λογαριασμό της, εφόσον βέβαια αυτό είναι εφικτό. Οι λόγοι για αυτή την επιλογή είναι προφανείς.

12. Αναπτύξτε την ικανότητά σας να συναλλάσσεστε

Όταν όλα αποτυγχάνουν, θα πρέπει να μπορείτε να διαπραγματεύεστε. Αυτή είναι άλλωστε και η ειδοποιός διαφορά, ανάμεσα στον επιχειρηματία και τον υπάλληλο μιας επιχείρησης. Σε πολλές χώρες η διαπραγμάτευση στις τιμές είναι μία καθημερινή διαδικασία για κάθε συναλλαγή. Επισκεφτείτε μία τέτοια χώρα (π.χ. Τουρκία) και δοκιμάστε τις ικανότητές σας. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να μπορείτε να νοιώθετε εμπιστοσύνη στις διαπραγματευτικές σας ικανότητες.

13. Προσφέρετε εκπτώσεις και καλύτερες τιμές από τους ανταγωνιστές
Δώστε αξία στα χρήματα των πελατών σας και βγάλτε από το μυαλό τους οποιαδήποτε υπόνοια για ενδεχόμενη αποτυχημένη αγορά. Προσέξτε πολύ τις υπερβολές στις διαφημίσεις σας, ιδιαίτερα στην περίπτωση που δεν θα μπορέσετε να ανταποκριθείτε σ’ αυτές, καθώς θα χαλάσετε τη φήμη σας στην αγορά. Προσέξτε πολύ τα περιθώρια κέρδους σας και μην κάνετε λάθη σε τέτοιου είδους αποφάσεις.

14. Αντικαταστήστε το κεφάλαιο με σκληρή εργασία
Κάνοντας μία δουλειά που πραγματικά αγαπάτε, μπορείτε να επενδύσετε πολύ χρόνο σ’ αυτήν, χωρίς να νοιώθετε την ανάλογη κούραση και μάλιστα συχνά απολαμβάνοντάς την. Αν ωστόσο, απαιτείται να διεκπεραιώσετε κάποιες εργασίες που δεν σας αρέσουν και απαιτούν να αφιερώσετε έξτρα χρόνο, προσέξτε πολύ το επίπεδο του άγχους σας. Από το άγχος και μόνο, μπορεί κανείς να «καεί» πριν καν το καταλάβει.

15. Γνωρίστε τα δικαιώματά σας
Εντρυφήστε κατά το δυνατόν στο Εμπορικό Δίκαιο, δίνοντας μεγαλύτερη σημασία σε ό,τι αφορά στις συμβάσεις και τις συναλλαγές. Η νομική γνώση αποτελεί πάντοτε ένα σημαντικό χαρακτηριστικό των επιτυχημένων επιχειρήσεων.

16. Να είστε πάντοτε επιμελείς με την υγεία σας
Αν χάσετε την υγεία σας, τα χάνετε όλα. Ένα υγιές σώμα, μυαλό και ψυχή είναι πάντοτε ζωτικής σημασίας για την επιτυχία ενός επιχειρηματία. Καθώς ο επιχειρηματίας χάνει το εισόδημά του σε περίπτωση ασθένειας ή ατυχήματος, κάντε μία ασφάλιση εισοδήματος.

17. Διατηρήστε την ισορροπία στη ζωή σας

Ζήστε ισορροπημένα, ακόμα και στην περίπτωση που ξεκινάτε μία δουλειά χωρίς ούτε ένα ευρώ. Χάνοντας την ισορροπία σας και την προοπτική σας στη ζωή, τα χάνετε όλα. Μη χάσετε ποτέ τον ύπνο σας και μη βασιστείτε σε φάρμακα για να βελτιώσετε την αντοχή σας. Τελικά θα σας εξαντλήσουν και θα σας οδηγήσουν σε παράλογες ή συναισθηματικές αποφάσεις, οι οποίες δεν είναι ποτέ καλές για τη δουλειά σας.

Spiral


Σχόλια