10 συμβουλές πριν ξεκινήσετε τη δική σας δουλειά.

Πριν ξεκινήσετε τη δική σας μικρή επιχείρηση θα πρέπει να σκεφτείτε καλά 10 βασικά θέματα:

1. Γιατί ξεκινάω αυτή τη δουλειά;
Το να ξεκινήσει κανείς τη δική του μικρή επιχείρηση αποτελεί από μόνο του μία μεγάλη απόφαση. Για να πετύχει κανείς στην επιχειρηματική του προσπάθεια χρειάζεται να αφιερωθεί σ' αυτή και να είναι εξαιρετικά υπομονετικός. Θα πρέπει να μπορείτε να διαχειριστείτε το χρόνο σας και να υλοποιήσετε επιμελώς το επιχειρηματικό σας σχέδιο.

Παρότι τα αναμενόμενα κέρδη μπορεί να είναι ιδιαίτερα υψηλά και να σας δημιουργούν ισχυρά κίνητρα, θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στο αν αυτή η δουλειά είναι κατάλληλη για σας. Έτσι, θα πρέπει να είστε απολύτως ειλικρινής με τον εαυτό σας, ώστε να καταλάβετε αν είστε ικανός /-ή στην πραγματοποίηση της ιδέας σας σε πραγματικές συνθήκες.

2. Η μορφή της επιχείρησης
Ένα από τα πρώτα καθήκοντά σας θα είναι να αποφασίσετε ποια θα είναι η μορφή της επιχείρησής σας: ατομική, O.E., Ε.Ε., Ε.Π.Ε., ή Α.Ε. Σε κάθε περίπτωση διαμορφώνονται διαφορετικά οι φορολογικές και νομικές σας υποχρεώσεις.

3. Ικανότητες
Είναι πολύ σημαντικό να προσδιορίσετε τις ικανότητές σας, καθώς και τις όποιες αδυναμίες σας. Μη φοβηθείτε να ζητήσετε τη γνώμη των δικών σας ανθρώπων. Οι πιο επιτυχημένοι επιχειρηματίες γνωρίζουν εξαρχής τόσο τις ικανότητές τους, όσο και τις αδυναμίες τους και είναι προετοιμασμένοι να ζητήσουν τη συνδρομή τρίτων, όταν τη χρειάζονται.

4. Χρηματοδότηση
Ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους για τους οποίους οι επιχειρηματίες αποτυγχάνουν είναι η έξάντληση των διαθεσίμων τους. Θα πρέπει να είστε συντηρητικός όταν κάνετε τον οικονομικό σας προγραμματισμό και προσέξτε ιδιαίτερα τη ρευστότητά σας.

5. Ανταγωνισμός
Μην υποτιμάτε ποτέ τον ανταγωνισμό σας. Αφιερώστε χρόνο για να μάθετε για τον τρόπο που δουλεύουν οι ανταγωνιστές σας, βρείτε τυχόν αδυναμίες τους και γενικά μην αδιαφορείτε γι' αυτούς.

6. Αγορά
Σιγουρευτείτε ότι υπάρχει αγορά για το προϊόν ή την υπηρεσία σας. Εξετάστε καλά την περιοχή που θα δραστηριοποιηθείτε και διαπιστώστε εάν η εν δυνάμει πελατειακή βάση επαρκεί σε σχέση με τις προσδοκίες σας. Αποφύγετε αγορές με μεγάλο ανταγωνισμό.

7. Επιχειρηματικό σχέδιο
Παρότι πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι τα επιχειρηματικά σχέδια δεν αξίζουν περισσότερο από το χαρτί στο οποίο έχουν γραφτεί, ή ακόμα και αν δεν πρόκειται να συμβουλεύεστε το επιχειρηματικό σας σχέδιο στο μέλλον, είναι πολύ σημαντικό ότι κατά την περίοδο που θα το καταρτίζετε θα είναι πολύ χρήσιμο για να κατανοήσετε τις ιδιαιτερότητες και τις δυσκολίες της δουλειάς σας. Εξάλλου, αν χρειαστείτε χρηματοδότηση ή έναν συνεργάτη, το επιχειρηματικό σχέδιο είναι πάντοτε απαραίτητο.

8. Προσωπικό
Όσο μεγαλώνει η δουλειά σας, μπορεί να χρειαστείτε ανθρώποους οι οποίοι θα κληθούν να διαχειριστούν βασικά λειτουργικά καθήκοντα. Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι έχουν τις κατάλληλες ικανότητες να το κάνουν. Επιπλέον, είναι πολύ σημαντικό τα ταιριάζετε μαζί τους ως προσωπικότητα και χαρακτήρας.

9. Αναζητείστε επαγγελματικές συμβουλές
Οι περισσότεροι επιχειρηματίες υποστηρίζουν ότι ο λογιστής τους είναι ο χρησιμότερος εξωτερικός συνεργάτης τους. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπηρεσίες από έναν εξωτερικό επιχειρηματικό σύμβουλο, σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, η επιχείρησή σας μπορεί να αποκτήσει μία εξαιρετική δυναμική.

10. Οι μεγαλύτερες αιτίες αποτυχίας
Οι περισσότερες επιχειρήσεις αποτυγχάνουν εξαιτίας δύο λόγων: είτε δεν ερευνούν επαρκώς την αγορά τους, είτε αδυνατούν να χειριστούν τη ρευστότητά τους. Αυτά τα δύο θέματα κρατείστε τα πάντα υπό τη δική σας επιστασία.

Spiral

Σχόλια