3 σενάρια για την ελληνική οικονομία το 2012.

Στις αρχές του 2012 η οικονομία μας εξακολουθεί να ακροβατεί μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Η ψυχοφθόρα αναμονή για την τελική λύση στη διαχείριση του ελληνικού προβλήματος έχει οδηγήσει τους ημεδαπούς ή αλλοδαπούς επενδυτές σε μία άνευ προηγουμένου συρρίκνωση των επενδύσεών τους. Στο πλαίσιο αυτό, 3 σενάρια για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας ακούγονται σήμερα στην αγορά, ενώ η εκτίμηση για το ποιο από τα 3 θεωρείται το επικρατέστερο, αποτελεί την μεγαλύτερη πρόκληση των ημερών μας.

1. Το πρώτο σενάριο, το «καλό» σενάριο, προϋποθέτει την επιτυχή εφαρμογή του PSI και την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων. Η εκδοχή αυτή θα αποτελέσει ένα νέο θετικό “momentum” για τη χώρα, με αύξηση της φερεγγυότητάς της, ανάδειξή της ως επενδυτικό προορισμό και αύξηση της ρευστότητας.

2. Το δεύτερο σενάριο, το λεγόμενο «μετριοπαθές», επεκτείνει την αγωνία, καθώς προβλέπει την εφαρμογή του PSI, αλλά όχι με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, εφόσον οι αγορές δεν αποδέχονται το σχέδιο ως λύση, αλλά ως μία «συντεταγμένη χρεωκοπία». Συνέπεια της μη αποδοχής των αγορών του PSI θα είναι οι ακόμη πιο σκληρές παρεμβάσεις στα εσωτερικά της χώρας και μία ασταθής πολιτική κατάσταση, που θα επεκτείνει αορίστως την αβεβαιότητα.

3. Το τρίτο σενάριο, το λεγόμενο «εφιαλτικό», αφορά στη μη εφαρμογή του σχεδίου με έξοδο από το ευρώ και επιστροφή στη δραχμή. Στην περίπτωση αυτή οι συνέπειες θα είναι τρομακτικές: υπερπληθωρισμός, αύξηση των επιτοκίων, καταστροφή των τραπεζών, εκτίναξη του χρέους, μείωση μισθών και συντάξεων, αύξηση στις τιμές των προϊόντων και άλλες απρόβλεπτες συνέπειες.

Παρότι, οι εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών ποικίλουν, οι θετικές προβλέψεις αρχίζουν να αναδεικνύονται δειλά – δειλά στα «ψηλά» γράμματα των εφημερίδων: «Για όποιον παρακολουθεί τα πράγματα, οι ξένοι, όπως η Citi, έχουν μειώσει τις πιθανότητες χρεωκοπίας και εξόδου από το ευρώ στο 25% από 90% πριν από ένα χρόνο. Θα έχει διαπιστώσει, όπως προκύπτει από την τελευταία έκθεση της Fitch ή από δηλώσεις στελεχών του ίδιου οίκου, ότι απομακρύνεται το ενδεχόμενο χρεοκοπίας. Ο δε Όλι Ρεν, πιεζόμενος με απανωτές ερωτήσεις σε συνέντευξή του στο BBC, είπε ότι η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει στο ευρώ» (Κέρδος, 11/1/2012, Σ. 1297).

Spiral

Σχόλια